Ситуацията в Украйна заплашва морското й техническо сътрудничество с Китай

Sevastopol

Украинската корабостроителница „Море” изпрати за Китай десантния кораб „Бизон”. Това беше направено спешно от пристанище Феодосия в Крим.

Съобщението не е потвърдено официално – вероятно поради сложната обстановка там. Контрактът с Китай предвижда строителство в Украйна на 2 кораба, първият от които беше предаден на китайската страна през май 2013 година. Днес украинските предприятия, свързани с оръжейния износ, са в тежко положение. Идването в Киев на нова власт, която не може да се признае за легитимна, едва ли ще ускори военнотехническото сътрудничество, по-скоро ще го спира. Ръководството на компания „Укрспецекспорт” вече бе сменяно през 2011-2012 година и не се изключва, че сега в него ще бъдат включени нови хора, подбрани по принципа на лоялност, казва директорът на Центъра за стратегическа конюнктура Иван Коновалов.

„Без съмнение, ще има смяна на ръководството на предприятията за военнотехническото сътрудничество на Украйна, защото това е един от малкото отрасли, които носят на украинската хазна реални пари. Още повече, че предишното ръководство беше назначено изцяло от президента Виктор Янукович. Вторият момент е, че успехите на Украйна в сферата на военнотехническото сътрудничество не са чак пък толкова големи. Пълен успех донесе само продажбата на танкове „Оплот” на Тайланд“, смята Коновалов.

Китай също е готов да купува различна техника в Украйна, но изпълнението на контрактите предизвиква сериозни въпроси. Най-динамично развиващ се сегмент на военнотехническото сътрудничество между двете страни е морската техника. Износът й обаче за Китай е незначителен. Освен това, Китай настоява традиционно на получаването на високи технологии, но точно това китайците едва ли ще получат от Украйна.

Днес сериозна пречка в развитието на военнотехническото сътрудничество на Украйна с партньори е нестабилното политическо положение. Не е ясно, кой ще го реализира, защото най-големите договори се сключват на междуправителствено равнище. Но с кое правителството ще има работа Китай? Легитимността на днешния кабинет в Киев предизвиква доста големи съмнения.

Олег Нехай, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за