Американски разрушител ще посети пристанище Варна

DN-SC-90-02331
Разрушителят USS Truxtun с 300 души на борда отплава от гръцкото пристанище Пирея в посока към Черно море, съобщиха от българското Министерство на отбраната.
Корабът, който е част от групата на самолетоносача “Джордж Буш”, се очаква на пристанище Варна на 11 март.

Той трябва да участва в планирани далече преди украинската криза учения с кораби от ВМС на България и Румъния, допълни министерството.

В Черно море разрушителят ще се присъедини към фрегатата USS Taylor. Тя в момента е в турското пристанище Самсун, където по-рано заседна. .

[col type=“half“]

Официалното съобщение на нашия флот:
На 11 март 2014 г. в северозападната част на Черно море ще се проведе съвместно учение на Военноморските сили на Република България, Румъния и САЩ. От българска страна в учението участва 1 фрегата, от румънска 3 кораба, от американска – USS „TRUXTUN”.Епизодите на учението са планирани през 2013 година и са част от съвместната подготовка на ВМС на трите държави. Те нямат връзка със събитията в Украйна и североизточната част на Черно море. Американският кораб ще направи визита в пристанище Варна от 12 до 14 март 2014 година.[/col]

[col type=“half last“]

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. забранява на бойни кораби от трети страни с водоизместване над 8000 тона да влизат в Черно море. Това прави невъзможно присъствието на американски самолетоносачи там, поне ако се спазва конвенцията.

Отделно САЩ пратиха допълнителни шест изтребителя Ф-15, които ще се присъединят към въздушните патрули на НАТО над балтийските еврочленки, пише „Труд„.[/col]

Ходът е в “отговор на руската агресия в Украйна и повишената военна активност в Калининградския район”, каза военният министър на Литва Юозас Олекас.
Изтребителите излетяха от американска база в Източна Англия. Вчера следобед пристигнаха в литовската военновъздушна база “Зокниай” на около 200 км северозападно от столицата Вилнюс.

От януари четири американски изтребителя Ф-15 охраняват въздушното пространство над Естония, Литва и Латвия. Те замениха белгийски самолети като част от ротационна мисия на НАТО.

Подсилването е “знак, че НАТО отговаря бързо и адекватно”, каза литовската президентка Далия Грибаускайте.

Междувременно НАТО обяви пълно преразглеждане на отношенията си с Русия.
Генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен обясни, че целта е да се упражни натиск върху Русия и тя да се изтегли от Украйна.
Атлантическият съюз също се ангажира с помощ за украинските политически и военни лидери.

“Решихме също да прекратим работните срещи на наши цивилни и военни представители с руските им колеги”, допълни датчанинът на излизане от среща на върха с Русия. Тя привърши късно в сряда в Брюксел.

НАТО също заплаши да отмени сътрудничеството с Москва по унищожаването на сирийския химически арсенал. Двете страни водеха преговори по съвместна защита на американския кораб “Кейп Рей”. Той трябва да унищожи в открити води голяма част от общо 1300 т химически оръжия на Дамаск

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията