Строителството на пристанища без търг и конкурс е противоконституционно

ribarsko-pristanishte-pomorieС решение Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 112к, ал. 1 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България от 2013 г., в частта, в която предвижда възможност да се учредява право на строеж за изграждане на ново пристанище за обществен транспорт с регионално значение, специализирани пристанища или на специализиран пристанищен обект без търг или конкурс.

Това съобщи КС на сайта си, публикувайки само диспозитива на решението с уточнение, че пълният текст ще бъде публикуван по-късно.

Искането е внесено от президента Росен Плевнелиев на 9 април м.г., а решението е гласувано е единодушно от всички 12 конституционни съдии.

Интересното е, че оспорената от президента промяна в закона е приета от предишното мнозинство на ГЕРБ, а по настоящото конституционно дело № 10/2013 г. становището на сегашните управляващи (МС, министрите на регионалното развитие, на транспорта, на околната среда и др.) е в подкрепа на закона и за неговото оставане.

КС обаче приема единодушно мотивите на президента, че възможността за учредяване на ограничени вещни права без търг или конкурс върху обекти – изключителна държавна собственост, в полза на други правни субекти, различни от държавата (физически и/ или юридически лица), е напълно несъвместима с особения правен режим, на който конституционният законодател е подчинил обектите на публичната държавна собственост, попадащи в категорията на изключителна държавна собственост.

Пристанището е акватория, която е изключителна държавна собственост, територия и инфраструктура на брега на Черно море и р. Дунав (собственост на държавата, на общините, на физически и юридически лица), се припомня в искането на държавния глава. А в съгласие с чл. 18, ал. 1 от Конституцията, законът определя като изключителна държавна собственост вътрешните морски води и териториалното море, както и акваторията на пристанищата.

Правно-техническият способ за учредяване на права в полза на физически и юридически лица върху обектите – изключителна собственост на държавата, който може да гарантира в най-голяма степен оптимална закрила на последните, е предоставянето на концесияпише в мотивите на президента, предаде „Правен свят„. Обременяването на такива обекти – изключителна държавна собственост, с ограничени вещни права в полза на други правни субекти, различни от държавата (физически и юридически лица), има за последица превръщането на държавата в „гол собственик“ на обременените имоти, пише президентът.

Докладчик по делото е Кети Маркова.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост