Строителството на пристанища без търг и конкурс е противоконституционно

ribarsko-pristanishte-pomorieС решение Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 112к, ал. 1 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България от 2013 г., в частта, в която предвижда възможност да се учредява право на строеж за изграждане на ново пристанище за обществен транспорт с регионално значение, специализирани пристанища или на специализиран пристанищен обект без търг или конкурс.

Това съобщи КС на сайта си, публикувайки само диспозитива на решението с уточнение, че пълният текст ще бъде публикуван по-късно.

Искането е внесено от президента Росен Плевнелиев на 9 април м.г., а решението е гласувано е единодушно от всички 12 конституционни съдии.

Интересното е, че оспорената от президента промяна в закона е приета от предишното мнозинство на ГЕРБ, а по настоящото конституционно дело № 10/2013 г. становището на сегашните управляващи (МС, министрите на регионалното развитие, на транспорта, на околната среда и др.) е в подкрепа на закона и за неговото оставане.

КС обаче приема единодушно мотивите на президента, че възможността за учредяване на ограничени вещни права без търг или конкурс върху обекти – изключителна държавна собственост, в полза на други правни субекти, различни от държавата (физически и/ или юридически лица), е напълно несъвместима с особения правен режим, на който конституционният законодател е подчинил обектите на публичната държавна собственост, попадащи в категорията на изключителна държавна собственост.

Пристанището е акватория, която е изключителна държавна собственост, територия и инфраструктура на брега на Черно море и р. Дунав (собственост на държавата, на общините, на физически и юридически лица), се припомня в искането на държавния глава. А в съгласие с чл. 18, ал. 1 от Конституцията, законът определя като изключителна държавна собственост вътрешните морски води и териториалното море, както и акваторията на пристанищата.

Правно-техническият способ за учредяване на права в полза на физически и юридически лица върху обектите – изключителна собственост на държавата, който може да гарантира в най-голяма степен оптимална закрила на последните, е предоставянето на концесияпише в мотивите на президента, предаде „Правен свят„. Обременяването на такива обекти – изключителна държавна собственост, с ограничени вещни права в полза на други правни субекти, различни от държавата (физически и юридически лица), има за последица превръщането на държавата в „гол собственик“ на обременените имоти, пише президентът.

Докладчик по делото е Кети Маркова.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота