Вадят злато от потънал през 1857 година кораб

odysseyexplorerЗа първи път от 20 години насам ще бъде допусната операция до потъналия SS CENTRAL AMERICA, за изваждане на товара злато, който корабът е превозвал.

Корабът потъва през 1857 година с може би най-големия документиран някога товар злато. В момента останките от кораба лежат на дълбочина 2 200 m, на около 160 nm от бреговете на Южна Каролина.

Базираната в Тампа компания Odyssey Marine Exploration, Inc. съобщи в четвъртък, че е сключила ексклузивен договор за археологически оглед и последващо изваждане на скъпоценния товар на кораба.

Компанията е била избрана след сложна процедура, се казва в нейното съобщение. Всъщност ексклузивните права за подобен род дейности в този американски щат имат други две компании – Recovery Patnership и Columbus Exploration LLC. Те възлагат на Odyssey да изпълни операцията, уточняват от компанията.

„След като направихме подробен анализ на наличните исторически документи за кораба, смятаме, че в останките му има товар злато, който през 1857 година е оценен на 93 000 долара и още между 250 и 1,2 млн. долара в злато, което е било притежание на пасажерите на кораба”, казаха от Odyssey. Според компанията най-вероятно златото, което е на борда е оценено на около 760 хил. долара през 1857 година. Колко струва товарът сега е трудно да се определи, дебело подчертават от Odyssey.

Потъналият кораб SS CENTRAL AMERICA е открит през 1987 година, но едва 5% от района, в който лежи е обследван. Тогава са били извадени малък брой златни монети и злато.

Повече от две десетилетия никой не е обследвал района. Причината са юридическите битки между фирми, физически лица и властите, които имат претенции над товара и останките от кораба.

Кораб SS CENTRAL AMERICA е имал дървен корпус. Параходът е спуснат на вода през 1852 година, потъва при буря на 12 септември 1857 година.

Възможно е Odyssey Marine да получат от 45 до 80% от изваденото злато. В момента компанията подготвя специализирания кораб ODYSSEY EXPLORER, който ще стане плаващ щаб на операцията. Очаква се мисията да започне през април.

През последните 2 години Odyssey Marine извадиха над 80 млн. долара в сребро, което бе на борда на кораб SS GAIRSOPPA, който лежеше на 4 700 m под морското равнище.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент