Либия готова да „бомбардира“ танкер. Готови сме да се справим с екокризата, обяви премиерът

MORNING-GLORY За първи път Либия заплаши, че ще изпълни заканата си от преди няколко месеца – да атакува и потопи всеки кораб, който прави опит за изнасяне на гориво от контролирани от бунтовници пристанища. На 8 март страната заяви открито, че ще потопи плаващ под флага на Северна Корея танкер, който е влязъл за товарене в терминал Es Sider, който се намира северно от Триполи и се контролира от опозиционните сили.

Още по темата:
Либия заплашва да потопи всеки танкер, който влезе в завзетите й пристанища

Различни групи бунтовници контролират три големи пристанища в Либия от началото на август м.г. Месец по-късно новото правителство предупреди, че е готово да потопи всеки кораб, който изнася петрол от тези портове.

Междувременно местна телевизия, за която е известно, че е близка до бунтовниците, излъчи кадри на 8 март, на които се виждаше официална церемония по подписване на първия договор за износ на петрол от контролирано не от държавата пристанище.

Танкерът ще бъде бомбардиран, ако не следва нашите заповеди при излизането си от пристанището. Това ще бъде екологична катастрофа, но ние сме готови да докажем, че не сме и няма да отстъпим”, каза министър-председателят на Либия Али Зейдан, цитиран от други телевизионни канали.

Според министър-председателя опитът за товарене на либийски петрол е незаконен акт. „Екипажът на кораба е предупреден! Наредили сме всички моряци от този кораб да бъдат арестувани”, каза още Зейдан.

”Ако някой атакува, ние сме готови да отвърнем на удара”, каза на свой ред самопровъзгласилият се за министър-председател на източното бунтовническо движение, което иска автономия – Абб-Раббо Алабараси. По думите му танкер MORNING GLORY ще излезе от терминала под „сериозен ескорт”.

Maritime.bg припомня, че през януари т.г. съд от състава на ВМС на Либия откри огън срещу танкер, плаващ под флага на Малта, който опита да влезе в един от контролираните от опозиционерите портове.

Танкер MORNING GLORY се намира във водите край Либия от няколко седмици, твърдят пред Ройтерс източници от бунтовниците. Изключително странно е, че танкерът плава под флага на Северна Корея. Преди няколко седмици е било променено името му. Според източници от бизнеса корабът е собственост на компания от Саудитска Арабия.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост