Да бъде признат статут на национално учебно заведение на Варненска морска гимназия, искат от асоциацията на възпитаниците й

morsko-obrazovanieДа бъде признат статут на национално учебно заведение на Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. Такова предложение ще изпратят през следващата седмица до министъра на образованието от Асоциацията на възпитаниците на Варненска морска гимназия, съобщиха пред Maritime.bg от организацията.

Днес в присъствието на министъра на образованието проф. д-р Анелия Клисарова ще бъде подписан договор за сътрудничество между Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и ВМГ „Св. Н. Чудотворец“.

Целта на инициативата ни е да бъдат създадени условия за непрекъснато кариерно развитие на младежите“, обясни преди седмици кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

След завършване на ВМГ, учениците ще имат възможност директно да продължат подготовката си във ВВМУ, но на по-високо ниво. “Нашата полза е в Морско училище да се обучават по-ясно определени и мотивирани млади хора. Факторът мотивация е ключов в нашата дейност“, каза пред Maritime.bg кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Една от най-големите ползи за обучаващите се в двете училища ще бъде възможността за използване на материално-техническата им база. “Нашите ученици ще могат да ползват новите симулационни комплекси във ВВМУ, а техните студенти – нашите полигони например“, обясни инж. Пепа Василева – директор на ВМГ.

В допълнение ВВМУ ще подпомага гимназията в разработката на учебните планове, така че да бъде постигната висока степен на интегрираност. С подписване на споразумението, двете учебни заведения ще могат да работят съвместно и по проекти, включително такива с европейско финансиране. Асоциирането ще позволи и съвместни вътрешни квалификации и преквалификации на учителите и преподавателите от двете учебни заведения.

Ръководителите на двете училища обясниха още, че предстои разглеждане на въпросите свързани с плавателните практики.

След церемонията днес във ВВМУ ще бъде открит информационен-тестови център “Еразмус”.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини