Кап. Мирослав Петров пое териториалното поделение на ДППИ в Русе

Кап. Мирослав Петров
Кап. Мирослав Петров

Кап. Мирослав Петров поема директорския пост в териториалното поделение на ДП „Пристанищна инфраструктура“ в гр. Русе. Досега той заемаше поста генерален директор на предприятието, което управлява собствеността на българските пристанища. Както е известно, неговото място в София пое инж. Ангел Забуртов.

В същото време на поста директор на дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ бе назначен инж. Златко Кузманов

Промените в управлението на предприятието станаха след осъществените изменения в устройствения му правилник. Чрез тях се осигурява по-голяма свобода на териториалните поделения и всъщност този ход е един от първите в посока – децентрализация на администрацията. Измененията предвиждат създаване на нов орган – Стопански съвет, който ще подпомага дейността на Управителния съвет на ДППИ, и ще се състои от шефовете на териториалните поделения на предприятието, включително директора на дирекция „Инфраструктура, акватория и собственост”. Стопанският съвет ще има задачата да подготвя седемгодишната програма за изграждане, реконструкция, рехабилитация, поддържане, развитие и управление на инфраструктурата на пристанищата за обществен транспорт с национално значение. Освен това ще изготвя и обсъжда годишната инвестиционна програма на предприятието. Стопанският съвет ще заседава два пъти годишно.

Maritime.bg припомня, че заявката за децентрализиране на Пристанищна инфраструктура бе направена лично от министъра на транспорта кап. Данаил Папазов в средата на миналата година, при първата му официална среща с представителите на морския бизнес и неправителствени организации от сектора. Още тогава, а и преди това – в качеството си на шеф на Пристанище Варна, Папазов нееднократно е заявявал, че трябва да бъде дадена свобода за вземане на оперативни решения в регионалните звена, както на ДППИ, така и в ИАМА.

Мирослав Петров е завършил Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна със специалност „Корабоводене”. Работил е дълги години като капитан на кораби по река Дунав. Освен това има опит и като мениджър в компании от сектора на водния транспорт. През 2010 г. става директор на Териториално поделение „Пристанище Русе” към ДП „Пристанищна инфраструктура”. От 2012 г. е назначен на поста генерален директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини