Либия арестува танкера, който натовари петрол в контролиран от бунтовниците терминал

MORNING-GLORY

Либийски правителствени сили арестуваха плаващия под флага на Северна Корея танкер MORNING GLORY. Maritime.bg припомня, че корабът бе натоварен в контролиран от бунтовниците терминал, намиращ се северно от Триполи. За ареста съобщи Националната петролна корпорация.

Бунтовниците, които контролират терминала, са ескортирали кораба, след излизането му. Едва след това властите са го арестували. „Корабът бе арестуван. Не сме използвали сила, няма опасност за околната среда”, каза пред Ройтерс един от либийските депутати.

Припомняме, че по-рано през миналата седмица министър-председателят на Либия се зарече, че ВМС на страната ще потопят танкер, без значение за последиците върху околната среда.

По непотвърдена информация товарът на борда на MORNING GLORY се оценява на 30 млн. щ. долара. Ако корабът бе успял да напусне района, това щеше да бъде удар срещу режима в Триполи, който прави всякакви опити да ограничи продажбата на петрол от терминалите, които са под контрола на бунтовниците. В момента те са три.

Според говорителя на либийските военноморски сили Ayoub Qassem, цитиран от Ройтерс, MORNING GLORY се намира на стоянка в очакване на разпореждане от Триполи. „Кораби на флота държат под постоянно наблюдение танкера”, обясни той.

| Още по темата:
Либия готова да “бомбардира” танкер. Готови сме да се справим с екокризата, обяви премиерът

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост