Бивш пристанищен шеф съди прокуратурата за 10 000 лв.

pristanishte-varna-zapadБивш шеф от пристанище Варна-запад, който 9 години и 5 месеца е разследван по обвинение за подкуп, а после е оправдан, търси 10 000 лв. обезщетение от държавата. Това съобщава в.„Сега“, като се позовава на протокол от проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Става дума за случая от септември 1998 г., когато срещу ръководителя на сектор „Капитално строителство“ на порта е подаден сигнал, че е поискал 1 млн. лв. подкуп, за да подпише фактура на фирма от Девня за извършени от нея строително-ремонтни работи. Проведена била полицейска акция, в която чиновникът от пристанището бил арестуван. Разследването обаче стига до съда едва през май 2008 г. На 25 юни 2006 г. само в едно заседание Окръжният съд във Варна приключил процеса и оправдал подсъдимия. Първоначално прокуратурата е протестирала, но през юли 2006 г., когато съдът обявява мотивите за оправдателната присъда, обвинителите оттеглят възраженията си. Така от 11 юли 2006 г. служителят е окончателно оневинен.

Според акта на инспектората досъдебното производство е продължило необосновано дълго. Основната причина за забавянето са значителните периоди на бездействие от страна на разследващите. „Периодите на абсолютно бездействие възлизат общо на 8 години, 1 месец и 7 дни. Прокуратурата следва да бъде държана отговорна за това забавяне, тъй като през посочените периоди не е упражнявала вменената й от закона функция на ръководство и постоянен надзор на разследването“, пише в заключението на инспектората. То е пратено на министъра на правосъдието, който по закон може да предложи обезщетение до 10 000 лв. на потърпевшия от бавното правосъдие.

Оневиненият пристанищен шеф се е възползвал от административната процедура, въведена през октомври 2012 г. под натиска на Съда за правата на човека в Страсбург. Тя важи както за осъдени и оправдани, така и за жертви на престъпление и страни по граждански дела. При определянето им се вземат предвид видът и сложността на делото, поведението на страните и т.н.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).