Кредиторите с предимство пред корабостроителите от Бургас

burgaski-korabostroitelniciУволнените бургаски корабостроители атакуват в съда бившия си работодател. Тази седмица в Районния съд ще бъдат гледани исковете на трима от съкратените в началото на декември миналата година служители на „Бургаски корабостроителници” АД. Първото дело мина вчера и е с искане за отмяна на уволнение, а следващите са в края на седмицата.

Както е известно, над 50 от съкратените работници потърсиха помощ от адвокат, който да им помогне да получат по съдебен път забавените си заплати. След като над 150 души бяха изгонени от завода, стана ясно, че част от тях имат да получават заплати за повече от 9 месеца, включително и за 2010 г. Впоследствие новото ръководство изплати на работниците парите им за последните месеци на 2013 г., предаде Топ новини.

Един от работниците вече успя да осъди корабостроителницата за неизплатени заплати.

Към момента заводът все още официално не е обявен в несъстоятелност, информира „Бургас Днес и Утре„. Десетки работници бяха върнати на работа и назначени към новосъздадената „Корабостроителница Бургас” ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е лихтенщайнската компания „Барбела Тръст per.“. Управител е Петър Станулов. Той е член на съвета на директорите в „Глобал Технолоджи Къмпъни” – фирмата, която строи подземния паркинг на площад  „Св. св. Кирил и Методий”.

700 000 лева е общата сума, която имат да получават уволнените от „Бургаски корабостроителници” служители. В това число не влизат дължимите обезщетения, а само неизплатените трудови възнаграждения. Общо задълженията на дружеството са в размер на над 150 млн. лева.

Бургаската инспекция по труда засега няма да състави акт от 480 хиляди лева на Бургаски корабостроителници. Тя би имала основание да го направи при неизплащане на дължимите възнаграждения към уволнените служители от завода. Това заяви пред „Грамофона“ шефът на Инспекцията по труда Павлин Васков. Той допълни, че до момента работодателят не е изплатил едно лев от това, което дължи на работниците.
Според Васков няма смисъл от такава огромна санкция. По думите му парите, наложени от бургаската инспекция по труда ще отидат първо до кредиторите, които са с предимство. „След нас има контрагенти на дружеството, които също трябва да получат пари, и на четвърто място е работникът“, обясни Васков. Според него смисълът на глобата е да мотивира работодателя към изплащане на дължимите възнаграждения.

Припомняме, че на Корабостроителницата можеше да се съставят 280 акта. За всеки отделен работник глобите започват от 1500 до 15 хиляди лева.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на