Подписват договора за строителството на Южен поток

iujen-potokНадзорният съвет на „Южен поток транспорт“ БВ одобри подписването на договор за изграждане на морския газопровод „Южен поток“. Това съобщиха от компанията пред Maritime.bg.

Газопроводът ще се състои от четири успоредни тръбопровода с приблизителна дължина 931 километра през Черно море. Всеки от тръбопроводите ще се състои от над 75,000 тръби с диаметър 32 инча.

През март 2014 г. „Южен поток транспорт“ АД планира да подпише договори за строителство, обхващащи полагането на Линия 1 на морския газопровод, изграждането на подводните трасета на всичките четири линии и на съоръженията при излаза им на сушата в Русия и България.

Надзорният съвет одобри и подписването на договора за доставка на тръбите за втората линия. На 29 януари 2014 г. беше дадена поръчка за изработка на тръбите за Линия 1 на производители от Русия и Германия. Доставчиците на тръбите за Линия 2 ще бъдат оповестени след сключване на договорите с тях.

Газопроводът „Южен поток“ през Черно море е морският участък на газопроводната система „Южен поток“, която ще увеличи сигурността на доставките на природен газ от Русия за Централна и Югоизточна Европа, като създаде нов маршрут за снабдяване и осигури допълнителна възможност за пренос. Проектът ще допринесе за енергийната сигурност на Европа по един безопасен, надежден и отговорен към околната среда начин и ще помогне на страните-членки на Европейския съюз да постигнат своите цели си за намаляване на емисиите въглероден двуокис (CO2).

Морският газопровод “Южен поток” е с дължина 931 км. Той ще свързва голямото в света находище на природен газ в Русия с потребителите в Европейския съюз. Морският участък на газопровода “Южен поток” ще започне от руското Черноморско крайбрежие в района на Анапа, ще премине през турската изключителна икономическа зона в Черно море и ще излезе на българското крайбрежие край Варна. Началото на търговските операции е планирани до края на 2015 г. Когато бъде построен изцяло, морският участък на газопровода “Южен поток” ще се състои от четири тръбопровода и ще достигне годишен капацитет от 63 милиарда кубически метра.

“Южен поток транспорт” БВ е международна смесена компания, създадена за проектирането, изграждането и последващата експлоатация на морския газопровод през Черно море. Руската компания OAO Gazprom притежава дял от 50% в смесеното предприятие. Италианската Eni S.p.A има 20%. Френската енергийна компания EDF и германската компания Wintershall Holding GmbH (BASF Group) притежават по 15%.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент