Interpol издирва рулевия на Costa Concordia

Скетино (център) отговаря на журналистическите въпроси, след връщането си на брега.
Скетино (център) отговаря на журналистическите въпроси, след връщането си на брега.

Прокурори издирват рулевия на COSTA CONCORDIA, който не се яви на процеса срещу капитан Франческо Скетино на 11 март в съд в Италия.

Индонезиецът Йокоб Русли Бин трябваше да свидетелства срещу капитана на кораба, но не се появи, нито властите успяха да го открият. Maritime.bg припомня, че капитанът на кораба опита да прехвърли вината върху Русли Бин, твърдейки че той не е спазил неговата заповед за промяна курса на кораба.

Това е причината за засядането, твърди италианецът.

Прокуратурата в Италия е изпратила искане за установяване местоположението на Русли Бин до Interpol и посолството на Италия в Джакарта, където се предполага, че живее той.

Maritime.bg припомня, че Русли Бин се споразумя с прокуратурата в Италия и бе условно осъден на 20 месеца затвор за непредумишлено убийство, небрежност и корабокрушение.

Прокуратурата обаче трябва да го открие и върне в съда на 14 април, когато ще бъде следващото заседание по делото.

114,500-тонния съд удари скали край остров Джилио на 13 януари 2012 г. 32 души загинаха при инцидента. Корабът бе изправен през септември м.г., но все още се очаква неговото изтегляне и последващо нарязване на метален скрап.

Още по темата: COSTA CONCORDIA

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски