Обсъждат глобалния риболовен капацитет на конференция в Солун

riboloven-korabИзпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ Майдън Сакаджиев и експерти от агенцията ще вземат участие в конференция на тема „Глобалният риболовен капацитет – Намиране на баланс“, която ще се провежда днес и утре. в Солун, Гърция.

Конференцията се организира от еврокомисаря по морско дело и рибарство Мария Даманаки. На срещата ще присъстват високопоставени представители от правителствата на трети страни, регионални организации за управление на риболова, държавите членки на ЕС, както и членове на Европейския парламент и заинтересовани страни.

По време на конференцията ще бъдат обсъдени въпроси свързани с „Ролята на взимащите решения в справянето със свръхкапацитета“ и „Международно управление на капацитета – моментна снимка“.

„Свръхриболовът и прекомерния риболовен капацитет продължават да застрашават устойчивостта на световната индустрия и оцеляването на рибните запаси. Това е заплаха за крайбрежните общности, особено в развиващите се държави и малките островни държави, които разчитат на рибарството за своите доходи и прехрана. Прекомерния риболовен капацитет също така подтиква към незаконни, недекларирани и нерегулирани риболовни дейности (ННН). Риболовният свръхкапацитет е глобален проблем и трябва да бъде решен на международно ниво“, се казва в писмо на еврокомисар Мария Даманаки, относно провеждането на срещата.

Целта на международната конференция в Солун е да даде начало на по-сериозни глобални действия за управление на риболовния капацитет.  Един от резултатите от това събитие се очаква да бъде общо изявление относно управлението на капацитета, което единомислещите страни биха могли да подпишат съвместно.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър