Обсъждат глобалния риболовен капацитет на конференция в Солун

riboloven-korabИзпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ Майдън Сакаджиев и експерти от агенцията ще вземат участие в конференция на тема „Глобалният риболовен капацитет – Намиране на баланс“, която ще се провежда днес и утре. в Солун, Гърция.

Конференцията се организира от еврокомисаря по морско дело и рибарство Мария Даманаки. На срещата ще присъстват високопоставени представители от правителствата на трети страни, регионални организации за управление на риболова, държавите членки на ЕС, както и членове на Европейския парламент и заинтересовани страни.

По време на конференцията ще бъдат обсъдени въпроси свързани с „Ролята на взимащите решения в справянето със свръхкапацитета“ и „Международно управление на капацитета – моментна снимка“.

„Свръхриболовът и прекомерния риболовен капацитет продължават да застрашават устойчивостта на световната индустрия и оцеляването на рибните запаси. Това е заплаха за крайбрежните общности, особено в развиващите се държави и малките островни държави, които разчитат на рибарството за своите доходи и прехрана. Прекомерния риболовен капацитет също така подтиква към незаконни, недекларирани и нерегулирани риболовни дейности (ННН). Риболовният свръхкапацитет е глобален проблем и трябва да бъде решен на международно ниво“, се казва в писмо на еврокомисар Мария Даманаки, относно провеждането на срещата.

Целта на международната конференция в Солун е да даде начало на по-сериозни глобални действия за управление на риболовния капацитет.  Един от резултатите от това събитие се очаква да бъде общо изявление относно управлението на капацитета, което единомислещите страни биха могли да подпишат съвместно.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили