Активи на „Бургаски корабостроителници“ за 47 млн. лв. излизат на търг

burgaski-korabostroitelniciПроизводствени имоти и офиси на „Бургаски корабостроителници“ бяха обявени за публична продажба по искане на основния кредитор на дружеството Първа инвестиционна банка, съобщи „Капитал„. Търсената сума за земята и прилежащите й постройки е общо 47 млн. лв., което представлява 75% от стойността им, оценена от независима експертиза. Ако продажбата е успешна, средствата ще стигнат за погасяване на основната част от дълговете към кредиторите. Още в първия ден от публикуване на обявата предприятието е било посетено от кандидат за оглед, каза за „Капитал Daily“ изпълнителният директор на корабостроителниците Деян Маринов. Заинтересувана от продажбата е и германската корабостроителна компания P&S Project, която има бизнес план за бургаското дружество и води активни преговори с държавни институции за участие във възстановяването на дейността му, потвърди пред вестника представител на чуждия инвеститор. Междувременно по заведените две съдебни дела, с които се иска обявяване на „Бургаски корабостроителници“ в несъстоятелност, решения все още няма. Това създава макар и минимална хипотетична възможност продажбата да изпревари несъстоятелността.

Какво се продава

Имотите, предложени за продажба, са групирани в четири отделни търга и за тях може да се подават оферти поотделно. Площта, на която се простират, възлиза на 562 хил. кв.м от общо близо 800 хил. кв.м, притежавани от предприятието на първа брегова линия, става ясно от обявите на съдебния изпълнител Таня Маджарова. Преди седмица тя е задвижила продажба и на малки офис имоти, собственост на корабостроителниците, оценени на 59 хил. лв. Пред „Капитал Daily“ Маджарова обясни, че предприятието има и движими вещи, които е можело да бъдат предложени на търг, но те са силно амортизирани и тепърва предстои да бъдат описвани и оценени. Освен това се разчита, че който купи имотите, впоследствие би се заинтересувал и от оборудването.

Маджарова посочи, че освен ПИБ и Агенцията за приватизация по изпълнителното дело към момента са присъединени претенциите и на още 11 физически лица и фирми, които търсят по съдебен ред полагащите им се трудови възнаграждения и плащания по фактури. По думите на съдебния изпълнител ПИБ е предявила претенции за около 30 млн. евро, а държавата търси 1.3 млн. лв. за невнесени данъци и осигуровки към 26 февруари. Няма данни за това каква е сумата, за която претендира Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Банката има привилегия при разпределение на приходите от продажбите на основните производствени имоти, тъй като в нейна полза е учредена ипотека върху тях от 2005 г., както и втора ипотека от 2010 г. Няма привилегия при трите офис сгради, при които разпределението на постъпленията ще става по друг ред.

Първи оглед 

Според експерти шансовете за продажба на имотите още от първия търг са минимални. „Едва ли местен инвеститор би участвал в наддаването, тъй като правилата го задължават да преведе парите за покупката до една седмица след приключване на търга“, коментира представител на бизнеса. Той обяснява песимизма си с това, че няма дружества на българския пазар, които могат да се впуснат в такава бърза инвестиция, без да имат възможността да ползват актива, който купуват, като обезпечение. Индикация, че цената е твърде висока, даде и Бойко Петров, който е изпълнителен директор на германската P&S Project, която вече е декларирала интерес да съживи дейността на „Бургаски корабостроителници“. В телефонен разговор Петров разказа, че в момента би могъл да инвестира в немска корабостроителна компания, която се продава за 2.5 млн. евро с модерното й оборудване. Тя обаче не била толкова атрактивна колкото българското дружество заради разликата в разходите за труд, които би имал тук. Петров сподели още, че бургаското предприятие е привлекателно и с притежавания голям поземлен имот, на който има възможност освен корабостроителница да се изградят фабрики и за други индустриални производства. Той не е притеснен от факта, че пристанищната част на корабостроителниците беше продадена през 2012 г. и декларира интерес към обявения публичен търг.

Такъв е проявил и друг потенциален купувач, който дори вече е извършил оглед на предприятието в сряда. Това съобщи изпълнителният директор на „Бургаски корабостроителници“ Деян Маринов, който въпреки това не е оптимист, че продажбата на основните производствени имоти ще бъде осъществена от първия път. На въпрос каква е реакцията на офшорната компания „Хунас инвестмънтс лимитед“, която контролира 80.6% от капитала на корабостроителниците, по повод на стартиралите търгове за продажба на имущество, Маринов отговори, че засега няма позиция от страна на мажоритарния акционер. „Един кредитор е в правото си да събира вземания по законен начин. Ние също като предприятие търсим около 2 млн. лв. и завеждаме искове“, посочи изпълнителният директор на корабостроителниците. Още с встъпването му в длъжност през януари Маринов поиска от съда да обяви дружеството в несъстоятелност, с което производствата за фалит станаха две. Все още няма решения по тях, показа проверка на „Капитал Daily“. Междувременно е допусната предварителна обезпечителна мярка с назначаване на временен синдик и така предприятието продължава дейността си под надзора на длъжника. Тя включва извършването на ремонт на оборудване, с което могат да се поемат договорените поръчки с руски и украински клиенти.

В случай на неуспех

Дали ще се намери купувач на основните производствени имоти на „Бургаски корабостроителници“ ще стане ясно в средата на април, когато срокът за подаване на оферти ще е изтекъл и съдебният изпълнител ще отвори офертите на участниците. Седмица по-рано ще се види и какъв е бил интересът към предлаганите три офис сгради. Ако продажбите не бъдат успешни, ще трябва да се организира втори публичен търг, на който цените ще са с 20% по-ниски от сегашните.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили