Администрация, научни институти и бизнес обсъждат перспективите за партньорство при управление на екологичните процеси в пристанищата

image

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” – партньор от българска страна в международния проект  TEN ECOPORT – „Транснационално разширяване на мрежата на ECOPORT 8”, организира кръгли маси, на които ще продължи обсъждането на възможностите за съвместно управление и наблюдение на състоянието на околната среда в района на пристанищата Варна и Бургас.

Дейностите в проекта се изпълняват съвместно между екипи от България, Гърция, Италия, Румъния, Албания, Хърватия и Черна гора и обхващат 14 европейски пристанища.

Във фокуса на вниманието са проблемите за въздействието върху околната среда от различните видове икономически и социални дейности в пристанищните райони и урбанизираните зони в близост до пристанищата.

В рамките на първия етап на проекта бе създадена пристанищна мрежа за обмен на опит, изследвания и инициативи, свързани с въвеждането на екологични критерии в управлението на пристанищните дейности.

Проектът «TEN ECOPORT» акцентира върху необходимостта от ангажирането на всички заинтересовани страни за постигане на по-голям ефект, чрез коопериране на усилията, което пряко кореспондира с разбиранията на ЕК за интегрирана морска политика.

На предстоящите кръгли маси, които ще се състоят на 19 и 20 март в Бургас и Варна, предстои да бъде обсъдено създаването на постоянно действащ орган, който да има консултативни функции по отношение  на устойчивото управление на екологичните процеси в черноморските пристанища.

Ще бъдат представени и разработените в рамките на проекта анализи на критичните екологични точки в пристанищата и модела за съвместно управление на екологичните процеси.

Проект  TEN ECOPORT – „Транснационално разширяване на мрежата на ECOPORT 8” се финансира от Транснационалната оперативна програма „Югоизточна Европа 2007 – 2013 г.”

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент