Спецекип на САЩ, които “освободиха” Либия, задържа танкера Morning Glory край Кипър

MORNING-GLORY
Танкер MORNING GLORY, който успя да напусне териториалните води на Либия под пълен товар, е бил задържан от специален екип от Военноморския флот на САЩ, съобщиха от пресслужбата на флота.

Maritime.bg припомня, че корабът бе натоварен в контролиран от бунтовниците терминал, след което успя да избегне флота на Либия. По кораба е била открита стрелба, допълват на свой ред от пресслужбата на въоръжените сили на Либия.

Случаят с танкер MORNING GLORY стана причина за свалянето на министър-председателя на африканската страна.

Според наличната информация, спецекипът на американския флот е атакувал кораба в международни води, край Кипър. Операцията е извършена в неделя през нощта. Пентагонът съобщи, че на борда на кораба е имало трима въоръжени либийци, които също са били арестувани.

Флотът на САЩ смята, че тази операция показва на бунтовниците, че подобен род опити – за нерегламентирана продажба на петрол, няма да бъдат толерирани.

Никой от екипажа на кораба не е пострадал при операцията, която е разпоредена лично от президента на САЩ Барак Обама и съгласувана с правителствата на Либия и Кипър.

Това е втора подобна операция, в която се включват американски сили, за по-малко от шест месеца.

Според данни на кипърското правителство, в момента корабът плава към западната част на Средиземно море, под ескорт на американски кораб.

MORNING GLORY плава под флага на Северна Корея, но местното правителство се разграничи от случая.

Още по темата с танкер MORNING GLORY

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент