„Порт Европа“ в Бургас пуска жалби срещу поръчкова проверка

Държавните служители снимаха с телефоните си в граничен обeкт, без да предупредят офицера по сигурността, се твърди в жалбите

Фото: БНТ
Фото: БНТ

Пристанище „Порт Европа“ в Бургас затрупа с жалби и сигнали директора на дирекция „Инспекторат“ в МВР, след като полицаи от главна дирекция „Национална полиция“ извършиха проверка на порта. Това съобщава бургаският сайт „Флагман„.

Maritime.bg припомня, че в регистъра на пристанищата портът е записан като „Бургаски корабостроителници – Южен кей Л“.

Според собственика Николай Филипов, по време на проверката, в която са участвали още служители от НАП, РДНСК, митница, Пожарна и аварийна безопасност и Булгарконтрола, полицаите се държали грубо, арогантно и безцеремонно се намесвали в работата на останалите.

Един от униформените дори правел снимки с мобилния си телефон както на сгради и съоръжения в пристанището, така и на служители, от които са били снети показания по време на проверката.

В „Порт Европа“ подозират, че тези  снимки ще бъдат предоставени на журналистката от БНТ Валя Ахчиева, чийто екип е бил забелязан на входа на пристанището. Копия от жалбите и сигналите са изпратени още до Окръжна прокуратура в Бургас и отдел „Вътрешна сигурност“ на Областната дирекция на полицията в Бургас.

„За мен това беше една тенденциозна акция, чиято цел бе да се блокира работата на пристанището по всякакъв начин. Един от полицаите, Десислава Божилова, постоянно повтаряше на служителката от РДНСК в Бургас, че трябва да запечата обекта, защото имало ново строителство на територията му. Когато тя й отговори, че не вижда нито ново строителство, нито основания за запечатване, Божилова избухна и я обвини, че бургаската дирекция не си вършела работата и те трябвало да дойдат тук чак от София, за да я свършат. Когато разбра, че няма как да накара РДНСК в нарушение на закона да запечата обекта, започна да оказва натиск върху проверяващия от Пожарна и аварийна безопасност. Но и от него получи отрицателен отговор, защото пристанището отговаря на всички противопожарни изисквания. Тези неща подробно съм ги описал и в жалбата си до Инспектората на МВР“, казва Николай Филипов.

Служител по сигурността на „Порт Европа“ твърди, че полицай Десислава Божилова по време на проверката правела снимки с мобилния си телефон не само на всички обекти в пристанището, но и на служители, от които са били снети показания. „Г-н Директор, мисля, че е крайно недопустимо, а дори и заплаха за националната сигурност да бъдат документирани и разпространявани кадри от граничен обект, още повече пристанище на външната граница на ЕС“, пише той в сигнал до инспектората на МВР и настоява да се извърши спешна проверка на действията на участниците в акцията.

„Днес Валя Ахчиева ми се обади, зададе ми провокативни въпроси и мисля, че готви поредното си тенденциозно предаване „Открито“ за злепоставяне на пристанището. Ако в него се появят кадри от самата проверка, това ще покаже ясно, че те са й предоставени от полицаите и става въпрос за някаква организирано и съгласувано  активно мероприятие. Ще гледам много внимателно това предаване“, казва Филипов.

Неотдавна той даде интервю за столична информационна агенция, в което твърди, че Първа инвестиционна банка, която има интерес към „Порт Европа“, го изнудва именно чрез Валя Ахчиева. „Банката се опитва чрез журналистката и нейното предаване да внушат на обществото, че на едно нормално и законно пристанище се извършва нередовна дейност, че пристанището не е лицензирано по надлежния ред и е с нередовни документи… Всичко, което изнася в предаването си, е скалъпено и изопачава истината. Тя задава подвеждащи въпроси, с които иска да вкара в капан работници и държавни служители, като ги въвежда в заблуда“, казва в интервюто Филипов.

Maritime.bg – Курс 

 

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент