Отварят фар Шабла за туристи

shabla-lighthouseВсеки петък през лятото нашенци и чужденци ще могат да изкачат емблематичния фар на нос Шабла и да се насладят на гледката от птичи поглед. Кулата ще бъде отворена за гости общо 9 пъти през юли и август, съобщава „Стандарт“.

За това се договориха кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева и капитан III ранг Живко Йовков, представител на хидрографска служба на ВМС, стопанисващи обекта. Досега кулата посрещаше туристи само един ден в годината – за Дните на морето в града. Пред капитана кметът подчерта засиления интерес на гостите на Шабла да разгледат отвътре двувековното съоръжението, което е умалено копие на прочутия Александрийски фар. Той се издига на 32 м над околния терен. Фар Шабла е най-старият по българското Черноморие с най-високата кула. От всички български фарове той е с най-интересна история и с най-оригинална архитектура, само той е боядисан в два цвята – тъмночервено и бяло. Видът му привлича интереса на туристи от страната и чужбина и затова в общината на него гледат като на туристическа атракция, наред с Големия остров в Дуранкулашкото езеро.

Maritime.bg – България 

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент