Американският разрушител „Тръкстън“ доближи Крим

USSTruxtun
Американският разрушител „Тръкстън“ се доближи на няколкостотин морски мили от Кримския полуостров в Черно море.
Корабът навлезе във втората фаза на съвместни военноморски учения с българския и румънския флот, съобщава „Екип нюз“. „Тръкстън“ е въоръжен с 96 крилати ракети и торпеда, освен това има специална радарна система. Настоящите маневри се осъществяват в открити води.

„За мен лично е изключително приятно да бъда в Черно море и да работя заедно с нашите съюзници от НАТО България и Румъния, защото смятам, че трябва да се осигури спокойна и стабилна среда в този район. Като командващ офицер аз се интересувам от конкретните задачи и учения, а не от глобалната геополитическа обстановка. Целта ни е да осигурим безопасността на нашите съюзници от НАТО и партньорски държави“, каза Андрю Бийн – командващ офицер на ескадрения миноносец „Тръкстън”.

В последните учения командоси от румънските специални части се спускаха от хеликоптер на борда на ексадрения миноносец, освен това се проведоха и комуникационни упражнения с обмен на информация от радарните системи на съюзнически кораби.

Тези военноморски учения напомнят за друг конфликт между Москва и Запада през 2008 г, когато руски войски нахлуха в Грузия в подкрепа на отцепническите райони Южна Осетия и Абхазия. Тогава НАТО изпрати военни кораби в Черно море, предизвиквайки гнева и подозрението на Русия от струпването на толкова чужда военна мощ в морския басейн, припомня „Ройтерс“.

Американски военни заявиха, че настоящите маневри и учения са били планирани още преди кризата в Крим. Но те съвпаднаха с военновъздушни учения на САЩ и Полша, докато НАТО изпрати разузнавателни самолети над Източна Европа, давайки окуражителни сигнали на страните членки на алианса, изпитващи сериозни опасения от намеренията на Русия към съседни държави.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост