Кипър обяви пристанището в Лимасол за приватизация

Port-Limassol
Търговската част на пристанището в град Лимасол е обявено за продан, пишат вестниците в Никозия, цитирани от БТА.

Това е първа приватизация на организация с държавно участие съгласно меморандум, подписан от правителството на Република Кипър В неговите рамките островната държава получава външна финансова помощ, отбелязват анализаторите.

След заседание на правителството официален говорител, цитиран от вестниците, казал, че приватизационната процедура е стартирана. Тя предвижда издаване на лиценз или предоставяне на концесионни права за управление и експлоатация на търговската част на пристанището в Лимасол.

Запитан защо раздържавяването започва от пристанищата, след като текат обществени дебати във връзка с продажбата на телекома, правителствен говорител уточнил, че по преценка на кабинета търговската дейност на пристанище Лимасол за момента е най-подходяща за приватизация.

Наскоро на фона на вълна от протести кипърският парламент одобри спорен закон за продажбата на държавни услуги, изискани от външните кредитори на Кипър, необходими за отпускането на следващия транш от пакета международна помощ на стойност 10 милиарда евро, договорен през март 2013 г.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за