САЩ допусна обединението на голямата тройка Maersk Line, MSC и CMA CGM

port-of-santos

Maersk Line, най-големият контейнерен превозвач в света, съобщи, че е възможно обединение между нея и двата й най-големи конкуренти. Това вероятно ще стане в средата на тази година, след като американските регулаторни органи одобриха обединението.

[col type=“one-fourth“]

Вижте още:
Шефът на COSCO: Стягаме коланите още една година
[/col]

[col type=“three-fourth last“]

Морската индустрия се бори със свръхкапацитета от началото на финансовата криза. Новите кораби, които бяха поръчани преди започването й, буквално “наводниха” пазара. Това доведе до значителни загуби за основните превозвачи между Азия и Северна Европа. 

[/col]
“Алианс P3” ще обедини усилията на трите най-големи контейнерни превозвача – Maersk Line, подразделение на датската корпорация A.P. Moller – Maersk, базираната в Швейцария MSC Mediterranean Shipping Company и френската CMA CGM.

За да намалят разходите си компаниите се споразумяха да обслужват три основни линии с 250 кораба. Всяка от компаниите ще има почти равно участие в “Алианс P3”, който ще осигурява превоза на контейнери в зоните: “Азия – Европа”, “Транс Пасифик” и “Транс Атлантик”.

Федералната морска комисия (FMC) на САЩ одобри обединението. FMC даде зелена светлина на “Алианс P3” от понеделник, но разрешението важи само за пристанищата в САЩ. За да се случи на практика обединението, антитръстовите органи в Китай и Европа трябва да дадат своето становище. Maersk вече съобщиха, че очакват положителните им становища в средата на тази година.

Очакваме P3 да стартира около средата на годината”, пише в прессъобщение на Maersk.

Някои големи товародатели вече атакуваха обединението, тъй като според тях то ще получи “опасно доминиращо положение” на някои пазари. Според Asia Shippers Council, който представлява товародатели от Азия, алиансът на трите големи контейнерни превозвачи ще “захапе” 42% от превозваните между Азия и Европа контейнери.

С глобален дял от около 15% Maersk Line е най-големият играч на контейнерния пазар, докато MSC и CMA CGM заемат второ и трето място.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и