Украйна се отказва от BLACKSEAFOR

blackseafor

Украйна се отказа от командването на Черноморската военноморска група BLACKSEAFOR, съобщи източник във военно-дипломатическия корпус на Русия.

От 2013 година на основание на принципа на ротация в течение на една година командването на групата се осъществявала от представител на ВМС на Украйна, който през август 2014 година трябваше да смени представителя на България, заяви той.

Ученията в Черно море бяха планирани за периода от 28 март до 15 април.

Идеята за формиране на многонационално съединение, съставено от различни типове военни кораби, възниква през 1998 г. на втората среща на командващите на ВМС във Варна. Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море е създадена на 2 април 2001г. в Истанбул с подписването на споразумение между всички черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Основната цел на съвместните действия на оперативната група са развитието на стабилността и регионалното сътрудничество.

Видео архив, 05.04.2013г.

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/blackseafor-varna.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Корабите на BLACKSEAFOR във Варна“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/blackseafor-varna.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.