Защо пристанище Одеса не иска руски флаг

port_odessa
“Одеса – европейски порт”. Днес това клише касае изключително много бъдещето на порта, който има 150-годишна история. Ако обаче Украйна стане асоцииран член на Европейския съюз и се възстанови редът в транспортния й сектор, значението на портовете Одеса, Южни и Иличовск рязко ще се увеличи, пише местният сайт “Новостник”.

“Задната врата” на Европа
От логистична гледна точка, северозападното крайбрежие на Черно море има уникални предимства. На първо място е близостта със Суецкия канал, в сравнение с другите пристанища в Европа. Това предимство ще накара много товародатели да превозват стоки директно през Одеса, Констанца и Варна. По-конкретно Одеса е по-близо с 4-4,500 км. до Суец отколкото Хамбург и Ротердам, и на 5-6000 км. – в сравнение с Гданск и Клайпеда. Днес морската врата към Азия за голяма част от ЕС е Констанца. Първи оценил възможностите на порта Николае Чаушеску. Той е строителят на огромния порт, който работи в повечето случай на поволината от възможностите си. В последните години предприемачи са инвестирали поне 750 млн. евро в контейнерните терминали на Констанца, въпреки скромните 1,5 млн. обработени TEU. Но това е два пъти повече от обработените в Одеса и Иличовск единици.

Констанца обаче е с по-неблагоприятно разположение. Товарите, които обработва портът, за да достигнат до Западна Европа трябва да преминат дълъг обход на Дунав, високите участъци на Судетите, Татрите и Карпатите. Доста по-кратки са маршрутите от Одеса до Берлин, Варшава и Рига.

В бъдеще пристанището в Одеса може да стане основният хъб за превоз на товари от Азия до Украйна, Полша, Чехия, Балтийските страни и големи части от Германия. Това е пазар с население от 130 млн. души. Общият контейнерен оборот може лесно да достигне 5 млн. TEU, без да се включва очакваният ръст на преминалите течни и насипни товари. Според “Новостник”, пристанището в Одеса може да се конкурира дори с порт Ротердам – най-големият играч на континента.

Какво трябва да се направи
Местонахождението е предпоставка за успех, която сама по себе си не решава нищо. Украинските пристанища се нуждаят най-мално от лоялен пропусквателен режим.  За проверка на контейнер в Украйна са необходими 10-12 часа, в същото време световният стандарт е около 30 минути, пише “Новостник”. С тези параметри Одеса не може да се счита за европейско пристанище. Това произтича от специфичните закони за транзитното преминаване на стоки и митническите изисквания. Справянето с местните бюрократични спънки може да стане бързо, но това не важи за пропуските в транспортната инфраструктура. Страшно е да си представим колко време ще отнеме и колко средства ще бъдат необходими за привеждане на основните пътни връзки в страната до европейските стандарти. Въпреки това, географските предимства на пристанищата на Черно море са такива, че мярката за цялостно възстановяване на пътната инфраструктура може да бъде “прескочена”. Печалба ще има, но не толкова голяма, заключават в анализа си от “Новостник”.

Кримски фактор
Развитието на пристанище Одеса е важен стимул не само за областта, в която е портът, но и за транзитните региони Галиция и Подолия. Жалко е, че тази “транспортна идилия” е саботирана от самите украинци през последните 20 години, и ще трябва да се справи без Крим. Всъщност Крим вече започна да кове нова история.

10% от товарооборота на украинските пристанища през 2013 година е осигуряван от анексирания регион. Две трети от преминалите товари пък са руски. Следователно за повечето износители и вносители “отчуждаването” на Крим няма да е осезаема загуба, но оставащите в Украйна портове не трябва да очакват масово трансфериране на товари.

Въпреки това Украйна губи много с Крим. Някои експерти обясняват хода на руския президент Владимир Путин и с желанието му там да се развиват дълбоководни пристанища, за каквито има подходящи предпоставки.

Например още в края на 90-те години се обсъждаха въпросите за строителство на дълбоководни портове на брега на езерото Донузлав. Дълбочината в района достига до 29 метра, което е идеално условие за строителство на портове, способни да приемат супертанкери и големи бълкери.

За изпълнение на подобен проект, според последните разчети, са необходими около 4 млрд. щ. долара, а орбитата на привличане на такъв порт ще покрие цяла Източна Европа.

Може би, ако Украйна бе намерила възможност за осъществяване на този проект, под председателството на Виктор Юшченко, някои граници на световната карта щяха да изглежда много по-различно.

Михаил Мейзерски, “Новостник”

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на