МТГ „Делфин“ строи нов кораб (видео)

mtg-delfin
В МТГ “Делфин” започна първото рязане на стомана за нов кораб. След 16 месеца на вода ще бъде спусната стандартизирана двувинтова бункеровъчна дълбачка “Изи дреджър”.

Съдът ще има капацитет на бункера 2 700 куб. м. Проектът се изпълнява съвместно с партньорите на българското дружество от IHC Merwede.

Дълбачката ще може да извършва изгребване с една смукателна тръба, както и възможност за изсипване на изгребания материал или в бункера, или зад борд. Съдът ще има дължина 81,75 м, широчина 15,80 и газене 5,90 м. Ще може да поддържа плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища, както и да участва в изграждането на хидротехнически съоръжения. Дълбачката ще се строи под наблюдението на Bureau Veritas – клон Варна.

Разликата между този проект и предходния, който изпълнихме, е в капацитета на съда. Този съд ще бъде лесен за експлоатация и с ниски разходи”, обясни пред Maritime.bg изпълнителният директор на МТГ “Делфин” инж. Светлин Стоянов. По думите му процесът от първото рязане до предаването на съда ще продължи 16 месеца. Той коментира, в отговор на въпрос, че е възможно в МТГ “Делфин” да бъдат строени още кораби от тази серия.

mtg-delfin1По информация на Maritime.bg IHC Merwede е спечелила многомилионен контракт за доставка на серия специализирани кораби от този тип. Не е изключено в процеса да се включи и българската компания.

МТГ “Делфин” стана първата българска корабостроителница, която построи кораб от тип “саморазтоварваща се драга”. През миналата година компанията предаде на холандската „Dutch Dredging“ драгата „Албатрос“. В момента корабът работи в Египет.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.