Платформа Ocean Endeavor премина Босфора, ще търси нефт край Румъния

Screen Shot 2014-03-26 at 1.49.53 AM
Гигантската нефтена платформа OCEAN ENDEAVOR ще търси нефт и газ в румънски води
. Вчера огромното офшорно съоръжение премина Босфора, на борда на тежковоза XIANG YUN KOU, плаващ под флага на Китай.

Преминаването на кораба стана под специален ескорт от Бреговата охрана и Морската полиция в Турция. Платформата OCEAN ENDEAVOR, оперираща под флага на Маршаловите острови, ще работи в румънския блок “Нептун” в Черно море.

ocean-endeavor-black-sea-1
Maritime.bg припомня, че Exxon Mobil Exploration & Production Romania Limited (EMEPRL) и OMV Petrom извършиха 3D сеизмично проучване в румънския блок “Нептун”. Всъщност това беше най-голямото подобно проучване във водите на Черно море, което покри над 6 000 кв. километра. Оператор на сеизмичното изследване бе OMV Petrom.

Платформата OCEAN ENDEAVOR е собственост на Diamond Offshore Drilling Inc. Тя е полупотопяема и може да работи на дълбочина до 2 400 метра, а общата дълбочина на сондажа й достига 10 600 метра.

ocean-endeavor-black-sea
Събраните данни от сеизмичното изследване и първичните сондажи ще докажат, че в блок “Нептун” има сравнително голямо количество запаси. В целия процес EMPERL и OMV Petrom ще инвестират около 1 млрд. щ. долара. Всъщност в средата на миналата година двете компании съобщиха, че очакват находището да бъде разработено едва в края на десетилетието.

Вижте още:

ОМV вижда газов потенциал в Черно море

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент