Липса на финанси спира проекта за подводницата музей

podvodnica-slava-vmsИдеята за превръщане на последната българска подводница „Слава“ в музей на открито е в застой, тъй като липсват достатъчно финанси за изваждането на плавателния съд на сушата. Няма развитие и по въпроса с възможността единствената ненарязана подводница да стане закотвен до брега музей. Това заяви за Дарик изпълняващият длъжността директор на общинската дирекция „Култура“ Десислава Георгиева.

В началото на 2013 г. бившият министър на отбраната Аню Ангелов предостави безвъзмездно подводницата на Община Варна. Обсъждаха се няколко идеи за нейното бъдеще, като всички бяха насочени към това тя да се превърне в атракция. За целта беше създадена експертна група, която да оформи необходимата документация, да изчисли какъв финансов ресурс е нужен и да реши какво точно ще е бъдещето предназначение на „Слава“. Работната група заседава два пъти, но след кметските промени през миналата година развитие по казуса с подводницата не е имало.

„Основната причина е липсата на пари. Според експертите скъпо излиза най-вече доставката на кран, който да вдигне плавателния съд. Становището им е, че в България няма фирма, която да разполага с такъв, и ще се наложи да се търси кран от Румъния. Освен това „Слава“ не е била поддържана достатъчно добре в последните години и се нуждае от ремонт и консервация, за да може да се посещава от граждани“, коментира Георгиева.

Първоначално бяха предложени три варианта за разполагане на подводницата – в пристанище Варна, панорамната площадка в парка на квартал „Аспарухово“, и на крайбрежната алея, където се намират експонатите на Военноморския музей (торпедоносеца „Дръзки“ и катерът 123 К). Директорът на музея Мариана Кръстева сподели, че според нея най-логично е плавателният съд да бъде разположен като експонат именно във Военноморския музей.

„Съществуваше идеята общината да остане собственик на подводницата, а ние да я стопанисваме. Но за момента това не се е случило, като за плавателния съд се грижат от ВМС. Възможно е да има някакво развитие по казуса, ако обществеността реши да въздейства. Важно е на какво мнение са хората за подобна културна ценност и нейното съхранение“, обясни Кръстева.

„Слава“ е с дължина 76 метра и широчина 7 м, има дълбочина на газене 6 метра, като с пълно оборудване тежи около 1700 тона. Произведена е през 1959 г. в Съветския съюз и допреди 3 години беше част от състава на Военноморските сили.

Maritime.bg – България

 

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост