Хладилно помещение и нов кей градят за рибарите в Поморие

OLYMPUS DIGITAL CAMERAИА „Рибарство и аквакултури“ одобри проектно предложение на община Поморие за доставка и монтаж на ледогенератори за люспест лед за общо ползване от рибарите в общината.

Проектът ще се финансира от програмата за разивитие на рибарството. Вчера кметът Иван Алексиев подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с ИАРА, на стойност 829 299 лв.

Проектът включва изграждане на хладилно помещение и доставка и монтаж на два броя ледогенератори с въздушно охлаждане.

Съоръжението ще се ползва безплатно от всички рибари за съхранение на улова. Това ще  гарантира качеството на продукцията в съответствие с хигиенните изисквания и стандартите за безопасност на храните на ЕС, което от своя страна ще увеличи търсенето на риба в района. Проектът е важен както за развитието на рибарството, така и за подобряване на туристическия облик на града. Той ще повиши значително конкурентноспособността на поморийските рибари, продажбите на риба и удовлетвореността на потребителите .

Старият кей на Поморие пък ще бъде изцяло обновен с европейски средства, отново по същата програмаРазмерът на безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде отпусната за ремонтирането на кея е 741 871, 18 лв.

Следват процедури по избор на изпълнител, а срокът за приключване на проекта е 1 година. Цялостната рехабилитация и саниране на мостика ще гарантирана безопасността на посетителите и естетическия вид на съоръжението.

Със специална подводна техника, ще бъде изцяло подменена носещата конструкция на кея, дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него, също ще бъдат подменени.

Кеят е един от символите на Поморие и любимо място на жителите и гостите за съжаление, от години той е недостъпен за тях, а едва през 2012 г. бе извършен водолазен оглед, който установи, че конструкцията е опасна.

През годините са правени частични ремонти, недостатъчни за нужната поддръжка на подобрен тип съоръжение.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост