Ветроходът „Калиакра“ става посланик на Варна – 2019

vetrohod-kaliakraВетроходът „Калиакра“ ще вдигне платна с логото на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата – 2019, по време на Межуднародната регата Тол шипс и така ще стане посланик на каузата по света, съобщи Петра Димитрова, част от екипа, който работи по кандидатурата.

 Морската столица е за втори път домакин на престижното ветроходно състезание, което ще се проведе от 30 –ти април до 3-ти май в Черно море, а Варна е единственото българско пристанище включено в нея.

Три артистични инициативи, които пресичат „Варна – кандидат за културна столица“ с  Тол шипс, предстоят да бъдат реализирани по време на регатата. „Освен брандирането на „Калиакра“, предвиждаме изграждане на временна скулптурна инсталация, която ще бъде един артистичен акцент в ландшафта на пристанището. Той трябва да привлича аудиторията и да прави връзка с „Варна – 2019“. Третата инициатива е свързана с финала на конкурса за мобилна точка за културни контакти, в който участваха 10 архитектурни екипа. Идеята е да се създаде място, където едновременно да присъстват изкуство и информация за каузата „Европейска столица на културата 2019“. Визията на тази мобилна точка ще кореспондира с мястото – ще бъде изградена от палети, ще има тематична изложба, която представя най-големите кораби от предишната регата“, обясни Петра Димитрова.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал