Китайските ВМС приеха нов ескадрен миноносец, предстои цялостно обновяване на флота

Корабли ВМС КНР прибыли во ВладивостокВ състава на китайския флот влезе нов ескадрен миноносец – челният кораб по проекта 052D.

В близките 10-15 години кораби този клас ще съставя основата на океанската групировка на океанския флот, действайки, в това число, и като кораби за ескорт на нови съединения от самолетоносачи. Възможностите на ескадрените миноносци от този проект позволяват те да съперничат с американските и японските кораби, оборудвани със система Aegis.

Корабите от този клас се отличават с рязко увеличени възможности на ПВО, което дава възможност да се постави под съмнение главния американски коз във война на море – господство във въздуха, осигуряване мощта на палубната авиация.

При всички възможности на новия кораб трябва да се отбележи, че сега в състава на ВМС на Народно-освободителната армия на Китай са включени достатъчно стари бойни единици: 16 от 22 ескадрени миноносци и 33 от 45 фрегати, построени преди повече от 20 години при това поради силата на голямото изоставане на Китай във военната технология те отстъпваха, и отстъпват, на руските, европейските и американските кораби по всички възможности.

Китайската военноморска стратегия предвижда три етапа на развитие на флота.

При първия етап се предполага създаване на групировки, които биха могли да поддържат планирания операционен режим в границите на зоната, ограничена от „първата верига острови” (островите Рюкю и Филипинския архипелаг), включваща акваторията на Жълто, Източно-Китайското и Южно-Китайското морета и едновременно призван да играе ролята на „морска Велика китайска стена”. Сега този етап е завършен.

При втория етап (до 2020 година) се планира увеличаване възможностите за активни действия на ВМС в границите на зоната, ограничена от „втората верига острови” (Курилските острови, Хокайдо, островите Нампо, Марианският и Каролинският архипелази, Нова Гвинея) и включваща акваторията на Японско и Филипинско морета, а също моретата на Индонезийския архипелаг. Ключово звено тук е строителството на кораби от клас корвета/фрегата и дизелни подводници.

При третия етап (до 2050 година) се предполага да бъде създаден мощен океански флот, способен да решава поставените задачи практически, в който и да е район на Световния океан. Ключова задача е създаването на пълноценни сили от самолетоносачи.

Говорейки за перспективите на ВМС на Китай трябва да се отбележи, че пътят за създаване на мощен океански флот е пряко свързан с икономическия прогрес в страната и ще отнеме около 20-30 години. По такъв начин, новият китайски флот ще стане пълноценен боен организъм не съвсем скоро. През последните 150 години това вече е четвърти опит да бъде построен силен флот. Първите три се оказаха несполучливи по редица причини, започвайки от загубата от Япония и гражданската война до Великата културна революция.

Maritime.bg – ВМС
Последни новини

Последни новини

Кап. I ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба по операциите на Военноморските сили

На 30 ноември 2021 г., в Щаба на Военноморските сили бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на Военноморските сили за назначаване на длъжности и повишаване

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент