Издадено е разрешително за строеж на трафик-кулата в Бургас

morska-gara-burgasНадявам се не е съвпадение фактът, че точно вчера е издадено разрешение за строеж на трафик кулата в Бургас. Не трябва управляващите да работя по този начин – чрез парламентарни питания, които сме входирали преди повече от 2 месеца. Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков.

Той попита транспортния министър Данаил Папазов на какъв етап от реализация се намира строителството на трафик-кулите във Варна и Бургас. От отговора му стана ясно, че на 27 март, ден преди парламентарния контрол, е издадено разрешение за строеж на трафик-кулата в Бургас, а тази във Варна все още очаква подпис.

Според министър Папазов забавянето се е получило заради допълнителни корекции по инвестиционните проекти и комплексните докладни. Той обаче призна, че в рамките на графика за инженеринг проектът е почти на ръба на закъснение, като строителството трябва да започне до края на март.

„Договорът за Проектиране и изграждане (инженеринг) и обзавеждане на сгради за брегови центрове за управление и информационно обслужване на корабоплаването Бургас и Варна“ на стойност 3 767 700.00 лв. без ДДС е сключен преди близо година. Има 5 месеца до завършване на строителството. Съмнявам се обаче сроковете да бъдат спазени, възможно е обжалване, следва мобилизация на фирмата, изграждане на строителна площадка. Последващото оборудване на сградите също изисква технологическо време. По този начин се създават предпоставки за загуби на европейски средства”, коментира бургаският депутат.

Той повдигна и друг важен за Бургас въпрос – свободният достъп до Морската гара. „Изграждането на трафик-кулите е част от Зоната за обществен достъп, за която от години има одобрен ПУП и изготвен генерален план на пристанището. Тази Зона не се развива, въпреки че имаме една модерна морска гара. Тя обаче е може би единствената в Европа, която е недостъпна за жителите на града и туристите”, коментира депутатът, цитиран от ЗонаБургас.

Транспортният министър не се ангажира с конкретен срок кога хората свободно ще могат да се разхождат до Морската гара. Той коментира, че проблемът не е лесен , има много замесени страни и очаква от тях предложения за разрешаването му.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост