РИОСВ-Бургас пази с полиция кея на Ропотамо, посреща с глоби първите лодки на наемателя

Фото: Флагман
Фото: Флагман

Униформени полицаи от РУП-Приморско и инспектори от РИОСВ-Бургас завардиха пристана на река Ропотамо около 18 часа вчера. Акцията беше предварително оганизирана по сигнал, че откъм устието на реката ще се приближат първите три катамарана на „Венис Марина”ООД, съобщи Flagman.

Фирмата е наемател на дейността с лодките за разходка по реката с договор от 2012 г.  за пет години, който, според показаните документи, излиза, че е в сила и тя има право да предоставя услугата. Днес обаче двамата инспектори на екоминистерството бяха повикали органите на реда, които да  съдействат при съставяне на актове за нарушения на плавателните съдове.

Според подчинените на новия директор на РИОСВ – Бургас Антоний Иванов лодките нямали право да се движат по реката, която е в обсега на резервата. Днес тези лодки потеглиха след редовен технически преглед от база в Атия, с разрешение на Морска администрация и с намерение да бъдат подготвени за започващия сезон.

Двамата екоинспектори отказаха да коментират действията си и започнаха да пишат актовете, полицаят  провери самоличността на капитаните и моряците.

„Нямат никакво право на подобни действия. Не знам кой от тези хора е над закона, за да твърди, че няма договор с „Венис Марина”. Ние имаме действащ такъв. РИОСВ се опита едностранно да го прекрати с обвинения, които паднаха в съда“, заяви пред представителят на „Венис Марина“ Веселин Стоименов, който беше дошъл на мястото.  Актове бяха съставени и на трите лодки. Според  Стоименов няма да е изненада, ако всеки ден инспекторите глобяват лодките за едно и също нещо.

„Тяхната цел е да ни изгонят от резервата. Това искаше предишният директор на РИОСВ-Бургас Добринка Стоилова, но не успя, сега очевидно това го иска и Антоний Иванов. Ще обжалваме всички актове и ако не ни допуснат да изпълняваме договора си, ще ги съдим за пропуснати ползи“, допълни Стоименов.

Той няма намерение да оттегля лодките от реката. Междувременно тече нов конкурс, обявен от РИОСВ-Бургас миналия петък. Това е втори опит след изборите м.г. да бъде изхвърлена тази фирма от Ропотамо. Първият конкурс през миналата есен се провали и това костваше главата на предшественичката на Иванов – Добринка Стоилова.

Maritime.bg – България

 

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент