Бъсеску: Путин смята, че Черно море е руско езеро

Румънският президент Траян Бъсеску е морски капитан (център), снимка: Ager Pres
Румънският президент Траян Бъсеску е морски капитан (център), снимка: Ager Pres

Президентът на Румъния Траян Бъсеску заяви, че за Владимир Путин Черно море е „руско езеро“. Според румънския президент и бивш морски капитан, руският му колега „гледа с огромен апетит“ района на вливането на р. Дунав в Черно море. 

Бъсеску е изискал от министерството на отбраната и генералния щаб на въоръжените сили да бъде изготвен анализ на оперативната готовност. Според президента това е необходимо, тъй като политиката на Владимир Путин е изключително „непредсказуема“ и е възможен сценарий, при който Приднестровието и части от източна Украйна да се окажат под руски контрол. От заявлението на румънския лидер става ясно, че той се готви за ситуация, в която Русия и Румъния ще имат граница по р. Дунав.

„Абсолютно бе ясно, че след Грузия ще дойде ред на Украйна. Всеки политик, всеки военен стратег е длъжен да си зададе въпроса: какво и кой ще бъде следващият? Може би това ще бъдат Приднестровието и Република Молдова, южните региони на Украйна, от Крим и до Одеса, до ръкавите на делтата на Дунав? Това са въпроси, които може да си задава всеки в условията на пълно отсъствие на твърди уверения от страна на Русия”.

Бъсеску не уточни, какви са намеренията му за евентуална реакция при предполагаеми действия на Русия в Украйна, но румънските власти вече се обърнаха с молба към НАТО да засили военното си присъствие в Източна Европа.

В Румъния обмислят да се извърши и пълен преглед на състоянието на Военноморските сили, вероятно ще бъдат построени и нови бойни кораби.

Maritime.bg вече е с английска версия, вижте тук.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от