Бъсеску: Путин смята, че Черно море е руско езеро

Румънският президент Траян Бъсеску е морски капитан (център), снимка: Ager Pres
Румънският президент Траян Бъсеску е морски капитан (център), снимка: Ager Pres

Президентът на Румъния Траян Бъсеску заяви, че за Владимир Путин Черно море е „руско езеро“. Според румънския президент и бивш морски капитан, руският му колега „гледа с огромен апетит“ района на вливането на р. Дунав в Черно море. 

Бъсеску е изискал от министерството на отбраната и генералния щаб на въоръжените сили да бъде изготвен анализ на оперативната готовност. Според президента това е необходимо, тъй като политиката на Владимир Путин е изключително „непредсказуема“ и е възможен сценарий, при който Приднестровието и части от източна Украйна да се окажат под руски контрол. От заявлението на румънския лидер става ясно, че той се готви за ситуация, в която Русия и Румъния ще имат граница по р. Дунав.

„Абсолютно бе ясно, че след Грузия ще дойде ред на Украйна. Всеки политик, всеки военен стратег е длъжен да си зададе въпроса: какво и кой ще бъде следващият? Може би това ще бъдат Приднестровието и Република Молдова, южните региони на Украйна, от Крим и до Одеса, до ръкавите на делтата на Дунав? Това са въпроси, които може да си задава всеки в условията на пълно отсъствие на твърди уверения от страна на Русия”.

Бъсеску не уточни, какви са намеренията му за евентуална реакция при предполагаеми действия на Русия в Украйна, но румънските власти вече се обърнаха с молба към НАТО да засили военното си присъствие в Източна Европа.

В Румъния обмислят да се извърши и пълен преглед на състоянието на Военноморските сили, вероятно ще бъдат построени и нови бойни кораби.

Maritime.bg вече е с английска версия, вижте тук.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор