ESPO: Транспортът и пристанищата трябва да останат сред приоритетите на ЕС и в следващите 5 години

port-vn-eastДнес и утре в белгийската столица ще се проведат редовните заседания на Комитета по управление на пристанищата и на Изпълнителния  комитет на Европейската организация на морските пристанища. В работата им взема участие генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов.

Членовете на ИК на ЕСПО ще обсъдят текста на съвместен меморандум, с който най-влиятелната европейска морска организация ще се обърне към  бъдещите евродепутати и комисари за тяхната позиция относно ролята на транспорта и морските пристанища в бъдещите приоритети на ЕС.

Във фокуса на вниманието ще бъдат последните изменения в бъдещия общ европейски регламент за дейността на пристанищата. Предстои да бъде обсъдена позицията на ЕСПО относно разширяване на възможностите за инвестиране на публични средства в пристанищна инфпраструктура.

Изпълнителният комитет на ЕСПО  формира официалната позиция на организацията по актуалните теми за развитието на европейски пристанища, която ще бъде представена за обсъждане в рамките на предстоящата Международна конференция в края на май в Гьотеборг.

Европейската организация на морските пристанища – European Sea Ports Organisation (ESPO), представлява интересите на пристанищните власти на всички страни-членки на ЕС пред Европейската комисия и Парламента на Европа. Тя обединява усилията на заинтересованите страни за влияние при формирането на политиките на ЕС за постигане на сигурен, ефективен и екологично съобразен пристанищен сектор. Пълноправни членове в организацията, на принципа на националното представителство, са всички страни-членки на ЕС, които имат морски пристанища.

Генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” представлява нашата страна в Изпълнителния комитет на Eвропейската асоцияция на морските пристанища.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент