9 нови автоматични станции ще отчитат обстановката по река Дунав

Сградата на АППД в град Русе, снимка: Maritime.bg
Сградата на АППД в град Русе, снимка: Maritime.bg

На 2 април се навършват 58 години от създаването на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“. Това съобщи по време на пресконференция Георги Георгиев, директор на ИА ППД-Русе.

„Успяхме да приключим първия проект по ОП „Транспорт“, който е от т.н. малки проекти. Ние подготвихме 4 проекта, като първият, който стартира безпрепятствено и успяхме да приключим на 26-ти март е проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав”, който е раздробен на четири малки проекта.“, заяви още той.

Проектът се изпълнява по приоритетнa ос IV: Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища по Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Приоритетите са съсредоточени в подобряване на условията за корабоплаване в общия българо – румънски участък на р. Дунав.

Ролята на проекта в транспортната политика на България е свързана с интегрирането на българската транспортна система в европейската. Осигуряване на по-висока степен на безопасност и сигурност, укрепването на трансграничното сътрудничество, улесненяване при взаимния обмен на данни са също сред приоритетите.

Общата стойност на проекта е 11 762 000 лв., а източници на финансиране са кохезионен фонд на ЕС – 9 997 700 лв. (85% от общото финансиране) и национално съфинансиране – 1 764 300 лв. (15% от общото финансиране).

Закупени и доставени са 9 броя автоматични хидрометрични и метеорологични станции. „Цялата информация онлайн ще се предава от Ново село (Видинско) до Силистра тук в централа в Русе и ще бъде възможно тя да се използва от всички потребители, които се интересуват от нея. Тя ще бъде директно свързана с новоизграждащата РИС, като колегите от там ще могат директно да използват информация, която нашите речни информационни станции ще предлагат. Предвиждаме да дадем възможност за пряк достъп и на Гражданска защита, тъй като информацията, която ще се набира ще е интересна за Гражданска защита при поява на бедствени положения по р. Дунав.“, поясни още Георгиев, цитиран от РусеИнфо.

Освен това ще бъдат монтирани 9 броя електронни табла в Ново Село, Видин, Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра.

Станциите ще отчитат ниво на водната повърхност на река Дунав, температура на водата, мътност, температура и влажност на въздуха, скорост и посока на вятъра, количество вид и времетраене на валеж (дъжд, сняг), интензивност на валежа, атмосферно налягане, слънчева радиация и видимост.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).