Ексклузивно: Гръцки корабособственици избраха българския флаг (първоаприлски поздрав)

Няколко часа по-късно трябва да признаем, че публикацията по-долу е нашият поздрав към Вас – нашите читатели, за 1 април. Публикуваме коментара от нашата Facebook страница на Нели Станимирова, която пише: „Това освен на днешната дата, няма как да се случи“. Иван Станков пък ни подсеща, че сме забравили да споменем: „Израел дава безвъзмездно средства за АМ „Черно Море“ като в замяна взема на концесия за 30 години Летище Балчик“. Изглежда „новината“ успя да усмихне много от Вас, а други истински да заблуди. Надяваме се обаче, един ден Maritime.bg да публикува същото заглавие, но не на 1 април.

Greek-flag10 големи гръцки шипингови гиганта избраха българския флаг. Това съобщи пред Maritime.bg министърът на корабоплаването на Република Гърция. По думите му, националният ни трибагреник ще се развее поне на 111 кораба – всички над 100 000 dwt.

Мярката е свързана с развитието на двустранните икономически отношения, а освен нея се предвижда приоритетно разглеждане на предложенията от български компании при участието им в концесионната процедура на пристанищата Солун и Пирея.

Няколко български компании, част от германски консорциум, вече са заявили сериозен интерес пред местното правителство и са получили сертификат за инвеститор от най-висок клас.

Междувременно от МТИТС съобщиха, че ИА „Морска администрация“ ще има изнесено поделение до фара на остров Андрос, известен с това, че е родно място на едни от най-големите корабни магнати в съседната ни страна.

От Щаба на флота ни коментираха, че Гърция е изразила готовност да предаде безвъзмездно в състава му една подводница. Тя трябва да бъде извадена в района на вълнолома на Морска гара – Варна и превърната в музей. Така във Варна ще има не една, а цели две подводници-музеи.

Общинският съвет в град Нафплио пък предава под управлението на ДП „Пристанищна инфраструктура“ – отпадъците си. По европроект ДППИ ще изгради информационна система за отпадъците на града.

За управление на дребномащабното рибарство в Република Гърция е назначено цялото ръководство на ИА „Рибарство и аквакултури“. Днес в София обявяват нов конкурс за директорския пост у нас.

Пред Maritime.bg от Гръцката морска камара, асоциацията на докерските и моряшките синдикати, асоциацията на капитаните, на корабните механици и всички други морски НПО, съобщиха за намерението им да проведат пресконференция в Дома на моряка. На нея няма да кажат нищо ново.

Очаквайте още ексклузивни подробности за гръцката морска инвазия у нас на 1 април.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски