Китай: Новите ескадрени миноносци като демонстрация на сила

Корабли ВМС КНР прибыли во ВладивостокПървият ескадрен миноносец от новия тип 052D-172 „Кумним” влезе в състава на китайския флот, след успешно преминаване на всички изпитания.

ВМС на Народно-освободителната армия на Китай (НОАК) получиха кораб, който може да се сравнява по предназначение и възможности с кораби от типа Arleigh Burke, които са основата на надводните сили на американския флот.

Известно е, че новите кораби са оборудвани с многофункционални системи, подобни на американските системи Aegis, а също с установки за вертикално изстрелване, в които могат да се разположат различни видове ракети – зенитни, крилати и за борба с подводници. Корабът също има нова радиолокационна станция.

Появата в китайския флот на такъв кораб поставя Китай пред Русия, която така и не успя до построи аналог на кораб със система Aegis. Независимо, че в Русия се провеждаха работи в това направление, до неотдавна руският флот насочваше почти всичките си ресурси за строителството на подводници, а надводното корабостроене преживяваше застой. Китай е единствената страна освен САЩ, която може самостоятелно да произведе подобна многофункционална система оръжия.

Ескадрени миноносци 052D се строят едновременно в голяма серия от не по-малко от 12 кораба и е възможно в бъдеще техният брой да бъде увеличен. Новите кораби ще дадат възможност на ВМС на НОАК да създават мощни ударни съединения, които могат да се използват за демонстрация на сила в която и да е точка на планетата. 052D може да носи 64 крилати ракети. Това е по-малко, отколкото носи Arleigh Burke (90 ракети), но въпреки това съединения от 4-6 такива ескадрени миноносци начело с самолетоносач ще бъдат достатъчни за да нанесат неприемлив удар на икономиката на държава със средни размери. 130-милиметровото оръдие може да се използва за нанасяне на удари по брегови цели. Може да се предположи, че по примера на САЩ, китайците ще се постараят да създадат за това оръдие коректируем снаряд, с който може да се води огън на голяма (няколко десетки километри) далечина.

Вероятно по-нататък корабът 052D ще преживява еволюция подобна на онази, която преживяха американските кораби. Преди всичко това ще засегне тяхното оборудване с по-мощни видове зенитни ракети, които вероятно ще притежават разширени възможности за борба с балистични ракети и дори спътници на ниски орбити. Ще бъде увеличен броят на крилатите ракети и ще бъдат създадени нови видове. Ще бъде подобрено и въоръжението за борба с подводници.

За сега китайският самолетоносачен флот е много слаб. Първият китайски самолетоносач за сега представлява експериментален кораб с ограничена бойна ценност, строят се още два самолетоносача. Ще минат години преди китайската палубна авиация да стане реална бойна сила. Корабите 052D ще достигнат бойна готовност много по-рано. Дори в отсъствието на самолетоносачи, те ще позволят на китайския флот при необходимост да се намеси в хода на конфликти, които се водят на много хиляди километри от бреговете на Китай. Разбира се, освен техника, за това ще бъде нужна политическа воля.

Василий Кашин, „Гласът на Русия“

Maritime.bg – ВМС 

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър