САЩ могат да изпратят втори кораб в Черно море, USS Truxtun остава за „неопределено време“

uss-truxtonСАЩ могат да изпратят в Черно море военен кораб, за да намалят нивото на безпокойство на европейските им съюзници във връзка с политиката на Русия по отношение на Украйна. Това обяви представител на Пентагона, предаде Интерфакс.

„Едно от разглежданите предложения е изпращането на още един кораб в Черно море“, каза източникът на борда на самолета на американския министър на отбраната Чък Хейгъл, който се отправи на визита в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, предаде news.bg.

Група офицери от Въоръжените сили на САЩ в най-близко време планират да посетят Европа, за да съгласуват плановете заразширяване на съвместните военни учения в региона, каза източникът.

Хейгъл съобщи пред журналисти, че дипломацията остава единственото средство за оказване на влияние на Русия, но НАТО и САЩ планират допълнителни мерки за снижаване безпокойството на европейските партньори.

Военният министър допълни, че ще помолят командващия силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав да разгледа всички варианти.

„Продължаваме да разглеждаме различни възможности и действия“, поясни той.

Американският разрушител USS TRUXTUN се завърна тази нощ отново в Черно море, за да участва във второ учение в рамките на месец, предаде Дарик – Варна. То ще е по-продължително и по-мащабно от първото, което се състоя на 12 март във водите край Констанца. В него се включиха военноморските сили на САЩ, България и Румъния, а сега ще участва и Турция.Тогава учението беше обявено за „планирано“ и нямащо нищо общо със ситуацията в Украйна, заяви говорителят на американските военноморски сили за Европа и Африка лейтенант Шон Еклунд.

Вторите маневри също са планирани още през 2013 г. и не са свързани с анексирането на Крим от Русия, нито с прекратяване на действието на руско-украинските споразумения за Черноморския флот, предават световните агенции, позовавайки се на източници от Държавния департамент на САЩ. 

Засега не е ясно колко време ще продължи престоят на USS TRUXTUN в Черно море, като се съобщава, че той ще е за „неопределено време”. Възможно да се стигне до изключение от Конвенцията за режима на черноморските проливи, която не позволява на военни кораби от държави, които не са черноморски, да остават в региона повече от 21 дни. Преговорите за това вече за започнали с представители на всички черноморски страни, които членуват в НАТО.

По непотвърдена засега информация темата е била предмет на разговор на срещата между президента Росен Плевнелиев и помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд.

На този етап от Министерството на отбраната на България и от Щаба на военноморските сили не са излезли със съобщение за визитата на USS TRUXTUN.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал