Русия ще следи стриктно спазването на Конвенцията от Монтрьо

UNITAS GoldРусия възнамерява да следи стриктно изпълнението от страна на САЩ и Турция на разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, която регулира правилата за пребиваване на военни кораби в Черно море, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

От Москва обърнаха внимание на нарушаването на сроковете за пребиваване в Черно море от страна на корабите на ВМС на САЩ.

На пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров заяви, че корабите на американските ВМС периодично нарушават разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, подписана от страните през 1936 г. в Швейцария. Така, за военните кораби на страните, които нямат излаз на Черно море, са въведени ограничения за продължителността на престоя в него, като той не трябва да надхвърля три седмици, отбеляза ръководителят на руската дипломация.

„Съществува Конвенцията от Монтрьо, която въвежда абсолютно ясни критерии, които ограничават присъствието на военни кораби на чужди нечерноморски държави, както по отношение на тонажа, така и по продължителността на престоя. Ние сме забелязали, че напоследък американските военноморски кораби няколко пъти удължаваха престоя си извън сроковете. При това удължаването не винаги се вписваше в правилата, които съществуват по силата на Конвенцията от Монтрьо. Ние обърнахме внимание на това и на американската страна, и, разбира се, на Турция, като страна-домакин на проливите. Изхождаме от това, че всички разпоредби на Конвенцията трябва да се спазват стриктно. Ще следим за това“, каза Лавров, цитиран от „Гласът на Русия“

Американските власти реагираха незабавно. Говорителят на Пентагона Ейлин Лайнез заяви, че Вашингтон не нарушава международното законодателство и скоро ще изпрати в Черно море още един кораб. Мястото на американския ескадрен миноносец „Тръкстън“, който се намираше в Черно море преди и след референдума в Крим, и също така взе участие в ученията на военноморския флот на Румъния и България, ще заеме корабът „Доналд Куук“, оборудван със система за противоракетна отбрана „Иджис“ . Това ще се случи още следващата седмица. Планира се, ескадреният миноносец да участва в учения с кораби на ВМС на страните-членки на НАТО в Черно море.

Турция, която пое ангажимент да спазва принципите на международното морско право, най-вероятно, ще си затвори очите за нарушенията на принципите на Конвенцията от Монтрьо от страна на САЩ, смята експертът Кира Сазонова.

„Турция е страна-домакин на проливите, от отношението към която зависи, кой ще бъде в тези проливи и какви кораби ще има там. В този случай, от областта на правото преминаваме към политиката и политическите отношения с турската власт“, коментира Сазонова.

Пентагонът планира да увеличи броя на морските пехотинци, дислоцирани в Европа от 500 на 675. От Министерството на отбраната подчертаха, че това е било планирано преди украинската криза.

Но в това е трудно да се повярва. Както стана известно, 175 морски пехотинци ще се отправят към военната база „“Михаил Когълничану“ в Румъния, близо до Черно море. Тяхната основна цел е операция в Африка, въпреки че военните могат да бъдат изпратени във всяка точка на света, съобщиха от Пентагона.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал