ILO открива форум за проблемите при изоставяне на моряци

morska-trudova-konvenciyaВодещите морски нации в света, представители на големи корабособственици и моряшки синдикати ще обсъдят проблемите с изоставянето на морски лица и отговорността на корабособствениците, при първата среща на Специалната тристранна комисия, създадена по разпоредбите на Морската трудова конвенция (MLC, 2006) на Международната организация на труда.

Повече от 300 участници от всички краища на света ще се включат във форума в централата на ILO, който започва днес (7 април) и ще продължи 4 дни – до 11 април.

Ще бъдат разгледани две ключово предложения от корабособственици и моряци. На форума ще бъдат разгледани и въпросите по прилагане на Морската трудова конвенция в националните законодателства.

Към месец март ILO има данни за 159 изоставени от собственици кораби. Някои от случаите са още от 2006 година и няма решение за тях досега. Стотици са моряците, които все още са заложници на собствените си работодатели, оставени са без пари, храна и медицинско осигуряване.

Предложенията, които ще се разглеждат от комисията се отнасят до предоставянето на финансова сигурност – гаранции, при случаи, в които корабособствениците не могат да поддържат повече корабите си, и те биват изоставяни в чужди пристанища.

Морската трудова конвенция беше приета на морска сесия на конференция на ILO през 2006 година. Тя влезе в сила на 20 август 2013 година. Към момента 56 страни-членки на ILO са я ратифицирали, или над 80% от световния грос тонаж. 

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост