„Борей” се готви бойно дежурство в Световния океан

podvodnici-boreyНай-новата атомна подводница „Юрий Долгорукий” се готви да излезе в морето. През януари 2013 година тя беше включена в състава на Военноморските сили на Русия.

Преди подводницата да потегли на бойно дежурство в Световния океан, командването на флота разреши на руски журналисти за първи път да посетят един от най-секретните руски обекти. Стратегическите подводници четвърто поколение от проект „Борей” са въоръжени с балистични ракети „Булава” – в момента най-модерното иновационно оръжие на Русия.

Тактико-техническите характеристики на подводницата са държавна тайна, но е известно, че „Юрий Долгорукий” стана първата руска атомна подводница с хидрореактивен двигател. Той позволява на подводницата не само бързо да набира скорост, но и да запази главното си качество – безшумност.

Основната отличителна черта на подводниците четвърто поколение е отказът от аналогови уреди в полза на дигиталните. Всички стари аналогови уреди са сменени с един мощен бордов компютър. Дигиталните технологии дадоха възможност личният състав да се съкрати с 40%. С целия комплекс сложни задачи на подводницата сега се справят 100 души. Всеки от тях е изкарал специална подготовка.

Военните специалисти смятат, че в условията на днешното развитие на техниката актуалността на подводния флот ще се запази още дълго време. Потенциалът на подводниците проект „Борей” ще им позволи да остават ефикасно оръжие още дълги десетилетия, смята старшият помощник командир на подводницата Сергей Морозов:

– За развитие на нашите подводници е създадена програма до 2020 година. Но мисля, че те няма да остареят още в течение на 30 години, докато служи самата подводница. Така че минимум до 2050 година те ще бъдат в строя.

Не се знае, кога „Юрий Долгорукий” ще излезе в морето и в кой район на Световния океан ще носи бойно дежурство. Затова пък други нови бойни кораби на Военноморските сили на Русия скоро ще бъдат представени на жителите на редица азиатски страни. Отряд кораби на Тихоокеанския флот на Русия начело с големия противолодков кораб „Маршал Шапошников” сега се намира в Източнокитайско море. От 29 март до 3 април руските моряци участват в многонационалните учения за ликвидиране на стихийни бедствия „КОМОДО” край Малайзия. След това отрядът ще се премести в Индийския океан, ще посети пристанища на Шри Ланка и Пакистан.

В края на май и началото на юни в един от районите на Източнокитайско море ще се състоят третите руско-китайски учения „Морско взаимодействие 2014”. През юли руски бойни кораби ще участват в международните контратерористични военноморски учения „Индра 2014” в Японско море.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.