“Роял Хелена” приема ентусиасти за голямата регата през май

royal-hellenaВсе още има места на борда на ветрохода “Роял Хелена” за ентусиасти практиканти , които искат да усетят емоцията на ветроходното състезание на големите кораби. Баркентината, която върна ветроходната слава на България с историческо класиране в Тол Шипс в Средиземно море, сега се стяга да атакува първото място в клас А на международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 в Черно море. Тя тръгва от Варна на 30 април и ще продължи до Новоросийск, Сочи и Констанца. Информация за включване в регатата на борда на “Роял Хелена” може да се намери в интернет на  http://www.topsail.bg/ 

Вече са ясни една част от практикантите, които ще плават заедно с професионалните моряци на борда. Осемте момчетата и момичетата – курсанти във Висшето военно-морско училище “Н. Й. Вапцаров” са избрани след програма за обучение по общокорабна подготовка, проведена на ветрохода.

“Подготвяме се за едно още по-достойно представяне и това не е мираж като се има пред вид постигнатото през есента на 2013 г. Ние спечелихме две втори места в двата етапа в клас А на големите ветроходи на Ликамобил Средиземноморската Тол Шипс Регата през 2013 г. А в генералното класиране на всички класове станахме трети”, казва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на “Топсейл” ООД.  Българите от “Роял Хелена” развяха нашия флаг пред близо половин милион зрители на парада в Тулон, а няколко хиляди туристи разгледаха баркентината в дните на състезанието и научиха повече за България.

Победата на ветроходците беше оценена подобаващо и спортните журналисти класираха екипажа на “Роял Хелена” на първо място за месец октомври 2013 г. в анкетата “Спортист на Варна”. През декември жури от уважавани ветроходци единодушно посочи екипажа на баркентината за носител на “Златния глобус “Кор Кароли” в памет на капитан Георги Георгиев. Преходният приз се връчва за най-добро ветроходно постижение за 2013 г.

Корабът е собственост на варненската фирма Топсейл ООД. Той е конструиран и построен във Варна от МТГ „Делфин” и от 2009-та година досега развива своята мисия за издигане на морската идея и популяризиране на плаването под ветрила сред хора от различни поколения.

Искра Сотирова

Maritime.bg – България / Спорт

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент