“Роял Хелена” приема ентусиасти за голямата регата през май

royal-hellenaВсе още има места на борда на ветрохода “Роял Хелена” за ентусиасти практиканти , които искат да усетят емоцията на ветроходното състезание на големите кораби. Баркентината, която върна ветроходната слава на България с историческо класиране в Тол Шипс в Средиземно море, сега се стяга да атакува първото място в клас А на международната SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 в Черно море. Тя тръгва от Варна на 30 април и ще продължи до Новоросийск, Сочи и Констанца. Информация за включване в регатата на борда на “Роял Хелена” може да се намери в интернет на  http://www.topsail.bg/ 

Вече са ясни една част от практикантите, които ще плават заедно с професионалните моряци на борда. Осемте момчетата и момичетата – курсанти във Висшето военно-морско училище “Н. Й. Вапцаров” са избрани след програма за обучение по общокорабна подготовка, проведена на ветрохода.

“Подготвяме се за едно още по-достойно представяне и това не е мираж като се има пред вид постигнатото през есента на 2013 г. Ние спечелихме две втори места в двата етапа в клас А на големите ветроходи на Ликамобил Средиземноморската Тол Шипс Регата през 2013 г. А в генералното класиране на всички класове станахме трети”, казва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на “Топсейл” ООД.  Българите от “Роял Хелена” развяха нашия флаг пред близо половин милион зрители на парада в Тулон, а няколко хиляди туристи разгледаха баркентината в дните на състезанието и научиха повече за България.

Победата на ветроходците беше оценена подобаващо и спортните журналисти класираха екипажа на “Роял Хелена” на първо място за месец октомври 2013 г. в анкетата “Спортист на Варна”. През декември жури от уважавани ветроходци единодушно посочи екипажа на баркентината за носител на “Златния глобус “Кор Кароли” в памет на капитан Георги Георгиев. Преходният приз се връчва за най-добро ветроходно постижение за 2013 г.

Корабът е собственост на варненската фирма Топсейл ООД. Той е конструиран и построен във Варна от МТГ „Делфин” и от 2009-та година досега развива своята мисия за издигане на морската идея и популяризиране на плаването под ветрила сред хора от различни поколения.

Искра Сотирова

Maritime.bg – България / Спорт

Последни новини

Последни новини

Естакадата в Шабла, а не удълбочаването за 400 млн., е причина за рокадата в ДППИ

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура. Това съобщи пред БНР служебният министър на транспорта Георги Тодоров.