50 водолази ще чистят пристанището в Созопол

vodolazi-sozopolМащабна акция за почистване на крайбрежните води и пристанището в Созопол стартира Българската федерация по подводни спортове. Днес кметът на община Созопол Панайот Рейзи и председателят на на БФПС Атанас Катрафилов се договориха за съвместната кампания, която е под наслов „Да изчистим България за един ден под водата“. В нея ще се включат близо 50 водолази от федерацията, които ще почистят от отпадъци гавана на пристанището в Созопол. В почистването на морското дъно и крайбрежните води ще се включат и рибарите от Рибарското дружество в града, които ще помагат с лодки за придвижването на водолазите и превозването на събраните отпадъци.

„Идеята е много добра и се надявам почистването на крайбрежните води да стане традиция, а сътрудничеството с Българската федерация по подводни спортове да продължи и в други направления“- заяви кметът Панайот Рейзи, цитиран от БургасНюз. „Причината да изберем Созопол за старта на кампанията е дългогодишната традиция на общинското ръководство в лицето на кмета Рейзи да подпомага подводните спортове, като всяка година в Созопол се провежда кръг от републиканското първенство по подводни спортове за купата „Света Марина“, заяви председателят на федерацията Атанас Катрафилов.

Подводната оборка на пристанището в Созопол ще се състои на 26 април, събота.  Желаещите да се включат в пролетното почистване на този ден, могат да участват в акцията на плажа „Вромос“,плажа на юг от в.с. Дюни, плажа на град Черноморец и във всички населени места в общината. Материалите за почистването- ръкавици и найлонови чували ще бъдат осигурени от община Созопол.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски