Несебърското пристанище приема първи круизен кораб

hamburgНесебърското пристанище открива днес туристическия сезон за круизни кораби. В порта пристига лайнерът „Хамбург“, с триста пътника на борда. Пасажерският кораб е построен в Германия през 1997 година, дължината му е 144 метра. Той плава под флага на Бахамските острови. За тристата пътника се грижат 160 души екипаж.

На 28 април пристига и вторият туристически кораб, който е с двойно по-голям тонаж – 30 000 тона – „Пасифик Принцес“. За лайнера се знае, че е много луксозен. Неговата дължина е 180 метра и е построен през 1999 г.

Близо 20 хил. пътници са посетили южното ни Черноморие по време на круизния сезон през миналата година, когато Бургас и Несебър се утвърдиха като търсена дестинация за круизни кораби. Това стана, след  като на порт Бургас беше пуснат в експлоатация новият пътнически терминал. В пасажерския списък на акостиралите през 2013 г. лайнери има пътници от цял свят, включително от далечни дестинации като Австралия, Нова Зеландия и Япония.

Круизните плавания с акостиране на Морска гара-Бургас ще продължат през пролетта на тази година. Към момента в графика за предстоящия сезон фигурират 43 кораба, предаде „БургасНюз„.  Значително повече компании проявяват интерес да включат акваторията на Бургаския залив в маршрутите си. Най-натоварено се очаква да бъде през септември и октомври.

Една от големите круизни компании е заявила интерес през 2015 г. пътниците не само да слизат на морската гара, за  да разглеждат Бургас и околностите, а портът да стане отправна дестинация за  круизна линия. „Америкън експрес” издаде пътеводител на потенциалните черноморски круизни дестинации, в който Бургас е посочен като една от възможните спирки.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски