До седмица USS Donald Cook навлиза в Черно море

UNITAS GoldАмериканският ескадрен миноносец „Доналд-Кук“ (USS Donald Cook (DDG-75) плава към Черно море, където се очаква да пристигне до една седмица. Интервенцията е за да се окаже подкрепа на източноевропейските съюзници на САЩ, обезпокоени от руската интервенция в Крим, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

„Решихме да изпратим кораб в Черно море, който ще пристигне там до една седмица“, каза пред журналисти говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън. Той отказа да уточни какъв е корабът поради съображения за сигурност, но представител на министерството на отбраната каза, че корабът е ескадреният миноносец „Доналд-Кук“, въоръжен с ракети и противоракетна система „Иджис“.

Той е бил разположен два месеца в испанската база Рота и е част от проекта за противоракетен щит на НАТО.

След като влезе в Черно море, американският боен кораб ще участва във военноморски маневри и ще посети пристанища в съюзнически държави. Според полковник Уорън не се предвижда посещение в украинско пристанище.

Американският ескадрен миноносец „Тракстсън“ кръстосваше Черно море от началото на кризата между Украйна и Русия, но отплава на 21 март, напомня АФП.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост