Най-големият футуристичен американски разрушител

131028-O-ZZ999-103

На церемония в корабостроителницата Bath Iron Works (BIW) бе именуван най-новият боен кораб на американския Военноморски флот – USS ZUMWALT (DDG 1000).

Корабът се строи в завода от 2009 година. Съдът е първи от трите нови разрушителя от клас Zumwalt, които трябва да влязат в състава на флота. Съдовете от този тип се строят по иновативна технология и се отличават със «стелт» възможности.

0-zumwaltZumwalt са предназначени за борба в плитки води и десантни операции. Корабът е най-големият съд строен в корабостроителниците BIW и ще бъде най-големият разрушител в американския флот.

Съдът има уникален корпус, нова – изключително модерна електросистема, и много напреднали оръжейни установки.

Формата на кораба го прави трудно откриваем за съвременните радарни системи, информират от пресслужбата на флота.

Бъдещият най-голям американски разрушител ще има 130-членнен екипажи и 28-членен авиационен екип, който ще отговаря за кърмовата хеликоптерна площадка.

Корабът носи името на известния американски адмирал Елмо Зумвалт, ръководил флота в периода 1970 – 1974 г.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост