41 моряци са отвлечени от пирати (графика)

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

41 моряци са взети в плен от пирати в различни точки на света за първите три месеца на годината. Това сочи доклад на анализаторите от Dryad Maritime, които уточняват, че за периода са отчетени 70 пиратски нападения. Данните показват, че е налице спад на пиратската активност с 13% в сравнение със същия период през миналата година. Опасни остават водите около Африканския рог, Гвинейския залив и Югоизточна Азия.

Гвинейски залив
6 моряци са в ръцете на пирати от Нигерия. Те са били отвлечени край делтата на р. Нигер. Местните власти запазиха в тайна тяхната националност и информацията за кораба, от който са били отвлечени.

През февруари местна нигерийска банда нападна танкер KERALA, който в същото време се намираше край Ангола. Нигерийците осъществиха атаката на около 800 nm от делтата на р. Нигер. От кораба бяха откраднати около 13 хил. тона газьол.

И двата случая показват, че корабите в този район са изправени пред реални заплахи, пише в доклада си Dryad Maritime.

Африкански рог
Слабо увеличение се отчита за пиратската активност във водите край Африканския рог. Съобщените нападения включват и няколко съмнителни приближавания на бързоходни лодки до търговски кораби, преминаващи през тези води. Последното съобщено нападение, за първите три месеца от година, стана в Ормузкия проток. Тогава пирати откриха стрелба по кораб. По-опасна атака имаше срещу танкер NAVE ATROPOS през януари и срещу кораб ANDREA през февруари. Първият бе атакуван южно от Салалах, а вторият близо до бреговете на Сомалия. И в двата случая нападателите бяха отблъснати от намиращите се охранилите на двата кораба.

Югоизточна Азия
Въпреки, че активността в тези води е намаляла в сравнение с миналата година, този район е лидер за първите три месеца на 2014 година. Пирати успяха да се качат на борда на няколко кораба във водите край Сингапур. Атаките в района на Pulau Nipah са намалели, а в района на Малака са се увеличили.
otvlecheni-moryaci
Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост