Скетино паднал зад борда на Costa Concordia, твърди адвокатът му

Schettino, captain of the Costa Concordia cruise ship, talks with his lawyers during a trial in GrossetoКапитанът на COSTA CONCORDIA Франческо Скетино опитал да убеди кризисния координатор на фирмата-собственик на лайнера, че инцидентът е причинен от електрически блекаут, съобщиха от съда вчера.

Луксозният лайнер удари скали край о. Джилио през януари 2012 година. След удара започна хаотична спасителна операция, някои от пасажерите дори скачаха във водите. 32-ма души загинаха при инцидента.

Той каза да казваме, че причина за сблъсъка е станал блекаутът. Казах му твърдо не”, коментира пред съда Роберто Ферарини, който отговаря за кризисните ситуации във фирмата-собственик на COSTA CONCORDIA. Именно в този съд капитан Скетино е обвиняем за непредумишлено убийство.

В същото време адвокатът на Скетино твърди, че кризисната група, която се командва от Ферарини, също носи отговорност тъй като “изоставя неговия клиент”. Според адвоката много от проблемите са причинени от неработещо аварийно захранване.

Maritime.bg припомня, че Ферарини бе осъден условно на 2 години и 10 месеца затвор, след като призна вината си пред съда за непредумишлено убийство. Вчера в съда бе изслушан и запис на разговор между Скетино и Ферарини.

Направих една каша и на практика целият кораб се наводнява”, казва Скетино на Ферарини, се чува в записите.  “Какво трябва да кажа на медиите? На пристанищните власти съм казал, че е имало блекаут”, продължил Скетино.

Капитанът е обвинен и за напускането на кораба преди края на спасителната операция. Според адвоката му, който бе оставен вчера да развие тезата си пред съда, Скетино “паднал зад борда заради големия крен”.

COSTA CONCORDIA все още лежи в района на о. Джилио. Очаква се през м. юни корабът да бъде изтеглен и нарязан за скрап, след като бе изправен при изключително сложна операция в края на миналата година.

Costa Cruises, част от Carnival Corp., успя да избегне наказателните процеси срещу себе си. Фирмата се съгласи да плати глоба в размер на 1 млн. евро на местните власти. В същото време обаче в граждански дела роднини на жертвите търсят обезщетения.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Морски организации настояват за включване на синята икономика в Плана за възстановяване

За включване на синята икономика в Националния план за възстановяване и устойчивост на България настояват в писмо до президента Румен Радев Българска морска камара Морски