Друг боен кораб от ВМФ на САЩ влиза в Черно море

UNITAS GoldДруг американски боен кораб ще поеме дежурството на “Donald Cook” след като напусне акваторията на Черно море. Това съобщи вчера румънският президент Траян Бъсеску, който посети кораба в пристанище Констанца.

Според Бъсеску в Констанца ще влезе след дни и френският разузнавателен съд “Dupuy de Lome”. Очаква се в Черно море до дни да влезе още един френски кораб – фрегатата “Duplex”.

Междувременно САЩ съобщи, че руски бомбардировач Су-24 е прелетял няколко пъти в непосредствена близост до “Donald Cook”. Според прессекретарят на Пентагона, самолетът е преминал 12 пъти на ниска височина над кораба, който в същото време се е намирал в северната част на Черно море.

„Тези провокативни и непрофесионални действия на руските военни нарушават както собствения им устав, така и споразуменията между нашите въоръжени сили“, подчерта прессекретарят.

В същото време Русия съобщи, че може да предприеме необходимите мерки за да гарантиране на своята сигурност, ако НАТО увеличава въоръжените си сили близо до границите й, заяви постоянният представител на Русия при Северноатлантическия алианс Александър Грушко. „Русия излезе от „Студената война“ и не смята да се връща там. Заедно с това, в нашето военно планиране ние ще отчитаме възможните промени в конфигурацията на силите на НАТО и ще предприемем, ако е нужно, необходимите мерки за надеждното осигуряване на нашата безопасност“, каза още Грушко.

Maritime.bg – ВМС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини