Правят първа копка на новата трафик кула във Варна

Screen Shot 2014-04-15 at 11.42.21 AMВъв Варна ще бъде направена първа копка на Бреговия център за управление и информационно обслужване на корабоплаването. 

Кулата се строи по проект „Информационна система за управление трафика на плавателни съдове (VTMIS) – фаза 3”, финансиран със средства на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г., а бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Първата копка ще бъде направена на 17 април в Аспарухов парк, където ще бъде изградена кулата.

 Строителството на новия брегови център за наблюдение във Варна трябва да завърши до края на есента, а до средата на следващото лято доставката и монтажа на специаното й оборудване. Това става възможно със старта на последната, трета фаза от изпълнението на проекта „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS)”, финансиран от ЕФРР и държавния бюджет чрез ОП „Транспорт” 2007 – 2013 г.

Припомняме, че на 24 юни 2013 г. след тръжна процедура беше подписан договорът с избрания изпълнител на строежа на бреговите центрове във Варна и Бургас, а до 22 октомври вече имаше готови работни проекти. Във Варна центърът ще се намира на входа на плавателния канал, близо до Фанагория в кв. „Аспарухово”. Стойността на двата центъра е 3 767 700 лв. (без ДДС).

Вече има сключен договор и за изпълнение на втората много важна част от проекта, свързана с разширяване на обхвата и функциите на системата за управление на корабния трафик (VTS), който вече е в ход. Допълнително ще бъдат поставени радари с по-висок клас по черноморското ни крайбрежие. Монтират се УКВ връзки, цялата система се интегрира.

Другата дейност от тази част на проекта е изграждането на Национален център за електронен документооборот в морския транспорт („обслужване на едно гише”). Така ще бъде изпълнено изискването в директива 2010/65/ на ЕС за хармонизиране на системата за управление на корабния трафик и информационно обслужване на морския транспорт, в което влизат формалностите за даване на сведения за корабите, които пристигат в пристанищата на страните членки на съюза.

Това трябва да стане до юни 2015 г. Тогава изтича и крайният срок за изпълнение на проекта VTMIS. След тази дата всички документи, които се подават от корабите във връзка с посещенията им в пристанищата, трябва да минат на електронен носител.

Maritime.bg – Курс 

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент