Инж. Ангел Забуртов: До 1 година трябва да бъдат завършени новите брегови центрове

trafik-kuli
Започва строителството на новите трафик кули във Варна и Бургас, съобщиха от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Утре в Бургас, в района терминал Изток 1 до Морска гара – Бургас ще бъде направена първата копка на новия Брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването. Церемонията ще започне от 11:00 часа.

Ден по-късно, на 17 април от 13:00ч., първа копка за идентичния брегови център ще бъде направена и във Варна.

Ангел Забуртов
Ангел Забуртов

Очакваме строителството да бъде завършено до 1 година„, каза пред Maritime.bg генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ инж. Ангел Забуртов. По думите му след тази фаза ще започне същинското насищане с техника на центровете. Според него това ще отнеме поне 2 месеца. „Окончателно центровете трябва да са готови до края на следващата година„, категоричен бе инж. Забуртов.

Maritime.bg припомня в края на юни м.г. бе подписан договорът за строителството на двата центъра. На церемонията в Морското казино в Бургас присъстваха министърът на транспорта кап. Данаил Папазов и кметът на Бургас Димитър Николов. Общата стойност на проекта надхвърля 3,7 млн. лева.  

Двата брегови центъра за управление и информационно обслужване на корабоплаването  са  компоненти от цялостната система VTMIS, която включва сложен комплекс от  технически и информационни средства за информационно осигуряване и контрол на корабния трафик и е на обща стойност над 39 млн. лева.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили

Проф. Илия Пеев: Поне 15% ръст на БВП може да даде морската индустрия

За възможността националната морска идея, която толкова пъти беше неглижирана, най-после да има по-ефективна и резултатна завършеност, за очакванията на морската ни общественост